De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPNQwest opgeknoopt
   
 

AMSTERDAM - Een omzetwaarschuwing van Nokia en tegenvallende macrocijfers hebben de Amsterdamse effectenbeurs gisteren op verlies gezet. Na een licht positief begin sloot de AEX-index 0,4% lager op 526,54. Grote verliezer was KPNQwest dat onder druk stond door een analistenrapport. Onder de weinige winnaars schaarde zich Vopak.

Het Amsterdamse sentiment week niet af van de stemming elders in Europa. De belangrijkste indices kropen in de loop van de dag allemaal in het rood. De neergang werd getriggered door de omzetwaarschuwing van Nokia.

's Werelds grootste producent van mobiele telefoons leek beleggers aan het eind van de ochtend aanvankelijk nog aangenaam te gaan verrassen. Het Finse bedrijf presenteerde namelijk beter dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal. Na meer zorgvuldige lezing van de stukken kwam er evenwel een aap met een moker uit de mouw: het bedrijf vreest voor het gehele boekjaar een dalende afzet van mobieltjes.

De mededeling trok meteen een spoor van vernieling door de beurzen, waar beleggers toch al wat nerveus waren geworden door de twijfels van Fed-president Greenspan, woensdagavond. Met name techgerelateerde fondsen kwamen onder druk te staan. Zo maakten ASML (-3,6%), CMG (-2,%) en ASMI (-3,1%) een smak, al wist een deel van de sector gaandeweg weer wat te herstellen.

Echt goed zou het evenwel niet meer komen. En dat was mede te wijten aan een belangrijk macrocijfer uit de VS. De leading indicators, een indicatie over de economische groei in de komende maanden, liet in maart een minieme groei van 0,1% zien, waar door analisten op 0,3% was gerekend. De onzekerheid sloop zodoende verder in de markt. En dat is bepaald geen aanbeveling om te kopen.

Uitzondering was opnieuw Vopak (+1,1% op €20,60) nu er weer een nachtje slapen minder tot de perspresentatie van komende maandag resteert. Op die bijeenkomst worden de toekomstplannen van het kwakkelende fusieconcern gepresenteerd. Algemeen wordt op een splitsing van de tankopslag en chemische ditributie gerekend. Volgens Effectenbank Stroeve is een koers van €25 in dat geval niet irreëel.

De slotkoers van DSM (+0,5% op €46,85) verhulde de dollemansrit die het hoofdfonds maakte. Tegen de klok van vier uur knalde het aandeel ineens met bijna €2 naar beneden, klaarblijkelijk door geruchten dat een winstwaarschuwing aanstaande zou zijn. DSM zag zich door de koersval zelfs genoodzaakt het gerucht in een persbericht te ontzenuwen.

Er is geen winstwaarschuwing gegeven, noch aanstaande, aldus het bedrijf.

Voor KPNQwest was het gisteren een zwarte dag. Een vernietigend analistenrapport van zakenbank Credit Suisse First Boston zette de koers van de verlieslijdende datacommunicatieaanbieder op een min van 15,4% op €2,70. De analisten van Credit Suisse schatten de waarde van een aandeel KPNQwest op dit moment op niet meer dan twee eurodubbeltjes. Zij vrezen dat het bedrijf zijn schuld van bijna €2,2 miljard zal moeten saneren door de uitgifte van miljoenen nieuwe aandelen. Daarbij zal het belang van de huidige KPNQwest-aandeelhouders met 90% verwateren, aldus Credit Suisse.

Andere analisten vinden dat het fonds ten onrechte wordt opgeknoopt. Stroeve-analist Philip Scholte verwacht dat KPNQwest het wel degelijk gaat redden met de huidige kredietfaciliteiten. Scholte heeft zijn verkoopadvies voor het aandeel daarom in heroverweging genomen.

Friesland Bank Securities herhaalde gisteren het 'lange termijn kopen-advies' voor het aandeel. "Door een forse inspanning om de kosten onder controle te houden en bij voldoende omzetgroei kan KPNQwest het redden om eind 2003 een positieve cashflow te genereren", laat Friesland Bank weten.

Voor de aandeelhouders van AND International Publishers wordt het vandaag een spannende dag.

Op aandringen van beursorganisatie Euronext Amsterdam laat de uitgever van digitale routeplanners voorbeurs een omgekeerde aandelensplitsing uitvoeren. Beleggers dienen 500 oude aandelen AND om te wisselen tegen 1 nieuw aandeel. Het aantal uitstaande stukken wordt daarmee teruggebracht tot circa 1 miljoen. De maatregel is bedoeld om de ordentelijke handel terug te brengen in het aandeel, dat gisteren 50% lager sloot: op €0,01. En dat zegt alles.

Paul Jansen




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.