De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Overeenkomst Madagaskar
voorkomt geweldsexplosie

   
 

door Teije Brandsma NAIROBI - De twee mannen die beiden beweren de nieuwe president van Madagaskar te zijn, hebben gisteren een overeenkomst getekend die moet leiden tot een uitweg uit de politieke impasse. Tijdens overleg in Senegal is besloten dat de uitgebrachte stemmen in de verkiezingen van december vorig jaar opnieuw worden geteld. Als dat geen duidelijke winnaar oplevert, komt er een interim-regering die moet zorgen voor nieuwe verkiezingen onder internationaal toezicht. Als de twee zich houden aan de afspraak, is een geweldsexplosie op het laatste moment afgewend.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
De twee rivaliserende presidenten van Madagaskar, Didier Ratsiraka (l.) en Marc Ravalomanana omarmen elkaar. (Foto: EPA)
In bijna alle Afrikaanse landen zou het al maanden geleden tot een geweldsuitbarsting zijn gekomen. Maar op Madagaskar, waar sinds de verkiezingen een politieke crisis heerst, werd gezocht naar een vreedzame oplossing. Sinds een week vlammen op enkele plaatsen het geweld op, omdat de normaal zo bedachtzame Malagassiërs hun geduld beginnen te verliezen.

Afgelopen februari betoogden soms een half miljoen mensen voor het aantreden van Marc Ravalomanana als nieuwe president. De verkiezingen van 16 december zouden door hem zijn gewonnen en hij eiste het presidentschap op. Zijn rivaal, de bejaarde Didier Ratsiraka, is al 20 jaar aan de macht. Ratsiraka, die gesteund werd door de Franse regering, is bang zich te moeten verantwoorden. Zijn grootste fout was dat hij in 1991 orders gaf te schieten op een demonstratie voor zijn paleis, waarbij ruim 100 mensen omkwamen. Volgens Ratsiraka hadden de verkiezingen van december geen duidelijke winnaar opgeleverd. De havenstad Tamatave, waar zijn meeste aanhangers wonen, had hij gebombardeerd tot alternatieve hoofdstad.

Vervolgens blokkeerde hij de voornaamste weg naar Antananarivo, waar zijn rivaal zetelt. ,,Door de economische blokkade kost één liter benzine 40.000 Malagassische franc, ofwel bijna zeven euro", vertelt een Nederlandse ontwikkelingswerker op Madagaskar. Hij wil zijn naam niet in de krant, uit angst in dit onzekere politieke klimaat problemen te krijgen met de autoriteiten.

,,Iedereen is de blokkade spuugzat. Steeds meer mensen roepen Ravalomanana op iets te doen. Dat wil zeggen: met geweld. Het is verbazingwekkend hoe pacifistisch de bevolking is."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.