De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Poetin legt nadruk
op meer welvaart

   
 

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren in zijn jaarlijkse toespraak tot het gehele parlement de nadruk gelegd op economische verbetering, ook voor de kleine man. Hiervoor moet de corrupte ambtenarij worden aangepakt, de banden met de GOS-lidstaten (voormalige sovjetrepublieken) aangehaald en in de bureaucratie worden gesneden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Poetin (Foto: AP)
Poetin blijkt zich ernstig zorgen te maken over het groeiend extremisme in zijn land. Hij noemde het "een ernstige bedreiging van de stabiliteit en de openbare veiligheid. We hebben het in de eerste plaats over die mensen die getooid met fascistische en extremistische slogans en symbolen pogroms organiseren en mensen mishandelen, terwijl de politie en justitie geen effectieve middelen hebben om de organisatoren en daders te straffen. Ze handelen als de georganiseerde misdaad en zouden op dezelfde manier bestraft moeten worden", aldus Poetin, die aankondigde dat de regering op korte termijn strenge wetten naar het parlement zal sturen.

Wat betreft de buitenlandse politiek zei Poetin "te willen onderstrepen dat die ook in de toekomst pragmatisch zal zijn, gebaseerd op onze mogelijkheden en belangen". Die belangen liggen volgens hem allereerst binnen het GOS-gebied, "omdat we door grote gemeenschappelijke infrastructuur- en transportprojecten en energieleveranties voordelen op de wereldmarkt hebben".

Poetin wil de economie ook een impuls geven door bureaucratische belemmeringen op te heffen. "De hervormingen moeten de staatsmachine efficiënt, compact en werkbaar maken," aldus Poetin die ervan overtuigd is dat onnodige administratieve regels de ambtelijke corruptie in de hand hebben gewerkt.

De fractievoorzitter van de Unie van Rechtse Krachten, Boris Nemtsov, zette de aanval in op Poetin omdat hij de Tsjetsjeense rebellen in zijn rede geen politieke dialoog had aangeboden. "Zonder dialoog duurt het nog een eeuw voordat het Tsjetsjeens probleem is opgelost", aldus Nemtsov. De NAVO-lidstaten willen op 28 mei in Rome een nieuwe relatie aangaan met Rusland, waarin Moskou op nog nader te bepalen terreinen zelfs medebeslissingsrecht krijgt. Voorwaarde is dat hierover een inhoudelijk akkoord is bereikt voordat half mei de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in de IJslandse hoofdstad Reykjavik besprekingen voeren met hun Russische collega Ivanov.

(AP/ANP/AFP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.