De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Thor Heyerdahl overleden
   
 

OSLO - De Noorse ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl is gisteren op 87-jarige leeftijd overleden. Een maand geleden was bij hem een terminale hersentumor vastgesteld.

Niet alleen in zijn vaderland Noorwegen, waar hij een eigen Kon Tiki museum had, maar overal in de wereld was Thor Heyerdahl een geliefd ontdekkingsreiziger, een echte viking, die alles in de waagschaal stelde om zelf ontwikkelde theorieën in de praktijk te toetsen.

Hij vocht tegen de orthodoxe wetenschap, wier beoefenaars niets anders deden dan "elkaar aanhalen", zoals hij eens smalend zei.

Opgeleid tot zoöloog en geograaf, begon hij zijn beroemdste expeditie, met de Kon Tiki, in een poging te bewijzen dat Polynesië, in het hart van de Grote Oceaan, bevolkt was door indiaanse stammen. Nog afgezien van de stelling, verklaarden vakgenoten Heyerdahl voor een gevaarlijke dwaas door met een vlot van balsahout zo'n enorm stuk oceaan over te durven steken. Toch legde Heyerdahl met de Kon Tiki in 101 dagen meer dan 6900 kilometer af. Het boek over de expeditie verscheen in 66 talen.

Het succes dreef Heyerdahl naar steeds weer nieuwe ondernemingen. Niet Columbus had Amerika ontdekt, zelfs niet Leif Eriksson of een ander koene Viking, maar de Egyptenaren hadden dat al kunnen doen. Ten bewijze voer hij in 1969 met een vlot van Afrika naar het Westen. Hij leed schipbreuk in de Caraïben, maar een jaar later slaagde hij wel, met de Ra II. Om de loop van oude handelsroutes aan te tonen , zakte hij in 1978 met een biezen vlot, de Tigris, van de Arabische Golf af naar de Indische Oceaan.

Vorig jaar nog verraste hij zijn geleerde tegenstanders - en zijn publiek - met een boek dat de Viking-god Odin mogelijk werkelijk had bestaan en wel zo'n 2000 jaar geleden in de Zee van Azov.

(AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.