De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  PvdA kan niet
onder de JSF uit

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De PvdA heeft een pijnlijke nederlaag geleden bij een poging het besluit over de deelname van Nederland aan de bouw van de Joint Strike Fighter (JSF) voorgoed af te blazen. Een kleine meerderheid van de Kamer verwierp gisteren een PvdA-voorstel om de JSF-deelname 'controversieel' te verklaren na de val van het kabinet, en er daarom niet meer over te stemmen.

De Tweede Kamer stemt daarom volgende week alsnog over de deelname van de Nederlandse industrie aan de JSF als opvolger van de F16. Dat betekent een forse tegenvaller voor PvdA-leider Melkert, die aan de stemming wil ontkomen omdat zijn fractie zwaar verdeeld is. Melkert zelf is wel voorstander van het meedoen aan de JSF waarvoor het kabinet ruim 800 miljoen euro wil uittrekken.

Kamerleden van CDA en VVD die voor de JSF zijn liepen gisteren handenwrijvend door de wandelgangen omdat "de PvdA nu met de billen bloot moet". De stemming viel onverwacht ongunstig uit voor de PvdA, 65 tegen 72, omdat twee D66-Kamerleden de tactische koerswijziging van hun fractieleider De Graaf niet hadden meegekregen.

D66, tegenstander van de JSF, was het debat ingegaan met de bedoeling om de PvdA voor het blok te zetten en toch te laten stemmen op dinsdag. Toen PvdA-Kamerlid Dijksma echter verklaarde dat volgens haar fractie het kabinet geen JSF-overeenkomst mag tekenen als er niet over gestemd is, ging de meerderheid van de D66-fractie om en steunde alsnog de PvdA.

CDA-leider Balkenende stelt dat JSF voor de PvdA een "hoofdpijndossier" is. "Soms moet je helderheid bieden, maar dat doet de PvdA niet," zegt hij.

Staatssecretaris Van Hoof (Defensie) reageerde gisteren opgetogen over het besluit van de Kamer. Zelfs als alle PvdA'ers dinsdag zouden tegenstemmen maakt het JSF-voorstel een kans omdat CDA, VVD, ChristenUnie en SGP met samen 75 van de 150 zetels ervoor zijn. Om het voorstel te verwerpen is een absolute meerderheid nodig, bij het staken van de stemmen gaat het gewoon door.

Morgen besluit het kabinet of de JSF-overeenkomst met de Amerikanen getekend kan worden als de Kamer het dinsdag niet verwerpt, ook al is het kabinet demissionair. De VVD-ministers zijn daar in elk geval groot voorstander van. De D66-bewindslieden waren al tegen. Van de PvdA-ministers heeft alleen Pronk het voorstel niet gesteund.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.