De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Asielzoekers zwerven
massaal over de straat

   
 

door Alexandra van der Bos en Annemiek Paping DEN HAAG - Gemeenten in ons land luiden de noodklok over de toenemende problematiek van uitgeprocedeerde asielzoekers die weigeren ons land te verlaten. In een brandbrief aan de Tweede Kamer eisen ze een rigoureuze herziening van het terugkeerbeleid.

Volgens de gemeenten duiken duizenden vluchtelingen - na afwijzing van hun verblijfsvergunning - onder in de anonimiteit en kiezen voor een zwervend bestaan in Nederland of ze kloppen aan bij de daklozenzorg.

Anderen spannen juridische procedures aan in de hoop alsnog te kunnen blijven of gaan over tot een bezetting (van bijvoorbeeld het stadhuis in Den Haag). In veel gevallen komen omwonenden in opstand tegen de uitzetting van buitenlanders, die hier soms al jaren wonen en volledig zijn ingeburgerd.

"Het is duidelijk dat het terugkeerbeleid, gebaseerd op zelfstandige en vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst, niet de beoogde effecten sorteert", aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in de brandbrief aan de Vaste Kamercommissie voor Justitie.

Zware druk

"Gemeenten worden onder zware druk gezet door lokale afdelingen van politieke partijen en maatschappelijke organisaties om alsnog hulp en opvang te verlenen aan mensen die in principe het land zouden moeten verlaten. Dit veroorzaakt grote onrust en doet afbreuk aan het draagvlak voor opvang en integratie van reguliere vluchtelingen en etnische groepen", aldus de VNG, die vraagt om een spoedoplossing voor het probleem. Het CDA wil demissionair minister Korthals (Justitie), die staatssecretaris Kalsbeek (Asielzaken) vervangt, volgende week aan de tand voelen over de brandbrief van de VNG.

Overleg

"De situatie is volledig uit de hand gelopen. Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten worden uitgezet en niet op straat worden gezet", aldus CDA-Kamerlid Wijn, die vindt dat het gesprek tussen de minister en de gemeenten weer op gang moet komen. "Het overleg moet veel beter worden, maar de oplossing ligt niet in het toegeven aan het beschermen van mensen die daar geen recht op hebben", aldus Wijn. Het CDA vindt dat uitgeprocedeerde asielzoekers die het land niet willen verlaten, moeten worden opgesloten, net zolang totdat ze meewerken aan hun vertrek.

Volgens de PvdA daarentegen is dat niet de oplossing. "Dan moet je dus 11.000 cellen erbij gaan bouwen. Daarmee belast je het hele systeem en het kost de belastingbetaler heel veel geld", aldus PvdA-Kamerlid Albayrak, die vindt dat er voor elk land een speciaal vertrekplan moet worden opgesteld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.