De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Karl-Heinz Rummenigge:
"Magere tijden voor
dik overbetaalde profs"

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Karl-Heinz Rummenigge, ooit zelf vedette en huidig vice-president van FC Bayern München, pleit voor een forse kostenreductie in het Europese voetbal. (Foto: REUTERS)
BRUSSEL - De profvoetballers in Europa moeten zich maar gaan instellen op magere tijden. De meesten worden trouwens dik overbetaald. Dat zei Karl-Heinz Rummenigge, de bestuursvoorzitter van Bayern München, gisteren in Brussel. Daar voerde de Duitse oud-international overleg met de Europese Commissie over de financiële gevolgen van de crisis rond de televisierechten. Rummenigge had gezelschap van vertegenwoordigers van de rijkste Europese topclubs, onder wie ook Ajax-voorzitter en G14-vice-voorzitter Michael van Praag. De conclusie van iedereen was: besparen.

"Het gros van de middelmatige voetballers heeft de afgelopen jaren te veel verdiend", zei Rummenigge onomwonden. "Dat zal in de toekomst beter moeten worden gereguleerd. De problemen bij de tv-zenders maken duidelijk dat de clubs irrationele jaren achter de rug hebben. De salarissen zijn exorbitant gestegen en de transfervergoedingen eveneens."

Voortaan zullen clubs als Bayern, Borussia Dortmund, Liverpool, Real Madrid, Ajax, AC Milan en Inter - verenigd in de zogenaamde G14 - de tering naar de nering moeten zetten en verstandig om moeten gaan met het budget. Rummenigge gaf het recept van Bayern er vast bij. "Als we een euro binnenkrijgen, geven we daarvan 95 cent uit. Daarom zijn we een profijtelijke club."

Peter Kenyon, algemeen directeur van Manchester United, viel zijn Duitse collega bij. "De kostenescalatie is noch goed voor de afzonderlijke clubs noch voor het voetbal in zijn totaliteit. De voetballerij koopt niets voor solitair succes. Pas als de totale voetbalindustrie sterk en gezond is, kan een afzonderlijke vereniging met een gerust hart succesvol zijn."

Volgens Rummenigge is de Italiaanse markt de locomotief geweest van de prijsopdrijving. Hij vroeg zich eerlijkheidshalve wel af of het nieuwe kostenbewustzijn ook zal leiden tot de afschaffing van buitensporige transferbedragen voor en beloning van de echte sterren. "Topspelers zijn nooit overbetaald", zei Rummenigge, verklaard vriend van de vrijemarktwerking.

EU-commissaris Viviane Redding (Sport en Media) drong aan op uniformiteit van de regels voor aan- en verkoop van voetballers. Zelf kan ze die niet voorschrijven. "Wij zien er alleen op toe dat de Europese richtlijnen worden nageleefd." Haar collega Mario Monti (Mededinging) komt binnenkort met een besluit over de exploitatie van de Champions League.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.