De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Jesus Gil achter tralies

Van onze correspondent

   
 

BARCELONA - Na tien jaar sjoemelen met gemeenschapsgelden is het doek voor Jesus Gil gevallen. De omstreden burgemeester van Marbella en voorzitter van de voetbalclub Atletico Madrid belandde gisteren eindelijk achter de tralies.

Onderzoeksrechter Juan del Olmo besloot na een kruisverhoor van meer dan tien uur Gil met onmiddellijke ingang op te sluiten in de strafgevangenis van Alcala Meco bij Madrid. De detentie van Gil, die tot donderdag geen contact met de buitenwereld mag hebben en niet op borgsom mag worden vrijgelaten, zal net zolang duren tot de rechter een aantal cruciale details van het onderzoek heeft afgerond. Die exceptionele maatregel is genomen om te voorkomen dat Gil of zijn medeverdachten belangrijk bewijsmateriaal zouden vernietigen of sporen zouden uitwissen.

Gil wordt ten laste gelegd dat hij in de ruim tien jaar dat hij burgemeester was in het super-de-luxe vakantieoord aan de Costa del Sol, ruim 31 miljoen euro heeft verdonkeremaand via een viertal door hemzelf opgerichte gemeentelijke nepbedrijven. In Marbella deed de politie invallen in de woningen van twee naaste medewerkers van Gil, de wethouder van Openbare Werken Roca en zijn ex-advocaat Sierra.

Vorige week kreeg Gil ook al een fikse tegenslag te incasseren. Het hooggerechtshof bevestigde toen in hoger beroep het vonnis dat Gil, wegens het sponsoren van zijn eigen voetbalclub Atletico de Madrid met gelden uit de gemeentekas van Marbella, voor een periode van 28 jaar uit het ambt van burgemeester had gezet. Door in beroep te gaan bij het Grondwetstribunaal wist Gil de afzetting nog een tijdje te rekken.

De politieke oppositie van Marbella kwam gisteren meteen in actie. De fractie van de Partido Popular drong aan op een spoedvergadering om "orde te scheppen in de bestuurlijke chaos waar Gil Marbella in heeft gedompeld". Volgens de fractievoorzitster van de PP, Angeles Munoz, kan "Marbella zich niet permitteren om een burgervader te hebben die vervolgd wordt en helemaal niet een burgemeester die gevangen zit".

De verwachting is dat de voltallige oppositie een procedure in gang gaat zetten om Gil buitenspel te zetten. De huidige advocaat van Gil sprak pathetisch van "een oorlog op leven en dood" tussen Gil en de speciale officier van justitie die belast is met corruptiebestrijding.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.