De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ethiopische atleet wil bij FBK-games kater van Londen wegspoelen
Gebrselassie weer
op recordjacht

   
 

HENGELO - Natuurlijk, liever had Haile Gebrselassie afgelopen zondag tijdens de marathon van Londen het zestiende wereldrecord uit zijn illustere carrière gelopen. Bij zijn debuut op de klassieke afstand moest hij echter genoegen nemen met de derde plaats in 2.06,35 uur, nog altijd de zevende tijd op de eeuwige ranglijst. Bij de Fanny Blankers Koen-Games in Hengelo, de enige Grand Prix die de vaderlandse atletiek rijk is, gaat Gebrselassie over ruim een maand (2 juni) opnieuw op recordjacht. Ditmaal is het hem om het werelduurrecord te doen. "Dat is ook speciaal", vindt de Ethiopiër. Om er met een zuur lachje aan toe te voegen: "Maar niet zo speciaal als een wereldrecord op de marathon."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Haile Gebrselassie loopt met de Ethiopische vlag voorbij de Tower Bridge in London. (Foto: REUTERS)
Gebrselassie kan met een geslaagde aanval op het werelduurrecord van de Mexicaan Arturo Barrios (21.101 meter) in de voetsporen treden van zijn huidige manager Jos Hermens. De laatste legde, toen nog gezegend met een wilde haardos, op 1 mei 1976 in de bossen van Papendal liefst 20.944 meter af binnen zestig minuten. De afstand zou vijftien jaar lang standhouden als wereldrecord. "Haile is ontzettend eergevoelig. Hij bezit al de wereldrecords op de vijf en tien kilometer. Het wereldrecord op de marathon is zijn volgende ultieme doel, maar er zitten nog zoveel afstanden tussen de tien kilometer en de marathon in. Ook die recordlijsten wil Haile aanvoeren", aldus Hermens.

Het belangrijkste is echter de marathon. Alleen met succes op die klassieke afstand kan Gebrselassie in zijn vaderland uitgroeien tot net zo'n legende als wijlen Abebe Bikila, winnaar van olympisch goud in '60 en '64. Diep in zijn hart had Hermens graag gezien dat de belangrijkste atleet uit zijn stal niet afgelopen zondag in Londen, maar komende zondag in Rotterdam zijn officiële marathondebuut zou hebben gemaakt.

Echter, 'Rotterdam' kan nog wel qua tijden, maar qua financiële middelen al lang niet meer wedijveren met steden als Londen, Boston, Berlijn en Chicago. In Londen wordt gewerkt met een totaalbudget van 3,5 miljoen euro, in Rotterdam is men blij als men een miljoen euro op tafel krijgt. Zondag is de Keniaan Cheruyot met een startgage van zo'n 70.000 euro de duurste loper. Dat bedrag staat in schril contrast met de marktwaarde van Haile Gebrselassie, die sinds zondag het drievoudige waard is.

Zijn volgende recordpoging op de marathon zal Gebrselassie dit najaar wagen, waarschijnlijk in Berlijn. De eerste gesprekken met de organisatie zijn reeds gevoerd. Andere steden als New York, Chicago en Fukuoka zitten op het vinkentouw. Hermens is ervan overtuigd dat Gebrselassie in staat is het wereldrecord, sinds zondag met 2.05,38 in handen van Khalid Khannouchi, aan te scherpen. In Londen liep Gebrselassie luttele kilometers voor de finish volgens eigen zeggen tegen de spreekwoordelijke muur aan. Cynisch: "Ik was een haas voor veertig kilometer."

Hij heeft echter lering getrokken uit zijn eerste confrontatie met de klassieke afstand. Gebrselassie vertrekt vanochtend naar zijn woonplaats Addis Abeba. Eerst om nog te herstellen van de gepleegde inspanningen in Londen, daarna om zich reeds voor te bereiden op zijn volgende marathon. De recordpoging in Hengelo op 2 juni is een tussendoortje, waarvoor 'Mister Hengelo' even naar Nederland komt. In het FBK-stadion liep hij al viermaal eerder een wereldrecord. Over ruim een maand kan hij dat aantal opvoeren tot zes. Immers, niet alleen het werelduurrecord van Barrios heeft hij op zijn verlanglijstje staan, ook het wereldrecord op de twintig kilometer kan 'onderweg' verbeterd worden.

Overigens heeft de organisatie nog geen bonus op een verbetering van het werelduurrecord gezet. Eerst moet gekeken worden of men zich nog ergens voor een geslaagde poging kan verzekeren. Bovendien moet men in Hengelo met een bescheiden totaalbegroting (net als vorig jaar zo'n zes ton) scherp op de kleintjes letten. Daarnaast heeft verzekeringsconcern Delta Lloyd al enkele maanden geleden laten weten zich terug te trekken als sponsor uit de atletieksport. Delta Lloyd, nu ook nog hoofdsponsor van de atletiekunie, geldt dit jaar dan ook voor het laatst als de belangrijkste geldschieter van de FBK-Games. Een geslaagde recordpoging van Gebrselassie is dan voor de atleet zelf 'slechts' een aardigheidje, voor de organisatie kan het met het oog op de toekomst (en de werving van nieuwe sponsors) een onmisbare impuls betekenen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.