De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Sepp Blatter blokkeert onderzoekscommissie na schenden afspraken
Chaos bij FIFA

UEFA-penningmeester Jeu Sprengers zet vraagtekens bij voorschot van 322 miljoen Zwitserse Francs uit inkomsten van WK voetbal 2006

   
 

AMSTERDAM/ZÜRICH - De chaos in voetballand is compleet. Van onder tot boven is vooral de financiële wanorde ronduit schrijnend te noemen. Te veel 'kleine' bestuurders, die met te 'grote' bedragen moeten omgaan, hebben de sport in een wereldwijde crisis gemanoeuvreerd. Met notabene het overkoepelend orgaan, de wereldvoetbalfederatie (FIFA), als levend bewijs van alle ellende.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
FIFA-president Sepp Blatter staat onder zware druk. Op 3 mei moet hij aan het Uitvoerend Comité tekst-en-uitleg geven over zijn ingrijpen tijdens het interne onderzoek naar de financiële situatie binnen de FIFA. (Foto: EPA)
Over ruim twee weken komt het Uitvoerend Comité van de FIFA in spoedberaad bijeen, naar aanleiding van de solo-actie van president Joseph (Sepp) Blatter om het interne onderzoek van een onafhankelijke commissie af te breken. De 66-jarige Zwitser greep vorige week hoogstpersoonlijk in, toen commissie-voorzitter en FIFA-topman David Will de financieel directeur van de wereldvoetbalfederatie (Urs Linzi) opheldering wilde vragen omtrent enkele onduidelijke rekeningen en documenten in de onderzochte dossiers. Sepp Blatter verklaarde dit te hebben gedaan, omdat de vertrouwelijkheid van het onderzoek gevaar zou lopen.

Directe aanleiding was volgens Blatter het schenden van afspraken door de machtige Koreaanse FIFA-topman Chung Mong-joon, die deel uitmaakt van de onderzoekscommissie en tevens hoofd is van de WK-organisatie van zijn land. Chung zou vertrouwelijke informatie, die aan de commissie was overgedragen, naar buiten hebben gebracht. Verder schoffeerde de Koreaan vorige week de FIFA-preses door zich, tijdens de besprekingen tussen Sepp Blatter en de door David Will geleide delegatie, te laten vertegenwoordigen door zijn assistent. Volgens Blatter werden met de aanwezigheid van deze 'buitenstaander' de vooraf gemaakte afspraken met voeten getreden.

Het heeft de onderlinge verhoudingen binnen het machtige voetbalbolwerk extra verscherpt. Dit nadat, twee maanden voor de op 29 mei in Seoel geplande presidentsverkiezingen, de aanvallen op Sepp Blatter reeds in alle hevigheid waren toegenomen. Directe aanleiding was de onrust die het dreigende faillissement van de Duitse mediagigant Kirch Media heeft veroorzaakt. Dit concern heeft namelijk voor 775 miljoen euro de tv-rechten van het WK 2002 verworven en als dit kapitaal zo kort voor het in Japan en Zuid-Korea te houden evenement ondermijnd zou worden, dan dreigt een regelrecht debâcle.

Tevens zou het een nieuw zwart hoofdstuk betekenen in het presidentschap van Sepp Blatter, die sinds zijn aantreden in 1998 al geconfronteerd werd met faillissementen van de FIFA-marketingpartners Trafic en ISL. Dit kostte de organisatie respectievelijk 24 en 320 miljoen euro. Gekoppeld aan de weer opklinkende geluiden, dat de kleine Zwitser met miljoenen aan steekpenningen de door hem gewonnen verkiezingen in 1998 heeft gefinancierd, besloot het Uitvoerend Comité daarom een fel door Sepp Blatter bekritiseerde onafhankelijke onderzoekscommissie te benoemen.

Namens de Europese voetbalunie (UEFA) dient KNVB-bondsvoorzitter Jeu Sprengers, tevens penningmeester van de UEFA, de boekhouding van Sepp Blatter en de zijnen tegen het licht te houden. Jeu Sprengers: "Ik moet eerlijk bekennen, dat wat ik tot nu toe aan Blatter gevraagd heb, ook gekregen heb. Als je het allemaal naast elkaar legt, is het weliswaar niet voldoende, toch krijg ik beetje bij beetje inzicht in wat er gaande is."

Ondanks dat de FIFA-president zelf de financiële situatie bagatelliseert, reageert Jeu Sprengers bezorgder: "Om in een jaar dat een wereldkampioenschap georganiseerd wordt, een bedrag van 322 miljoen Zwitserse francs uit de inkomsten van het WK 2006 naar voren te halen om tekorten te dichten, roept natuurlijk vragen op. We praten hier over geld voor de toekomst, dat voor het heden wordt aangewend. Daarom moet Sepp Blatter eerst goed uitleggen, dat hij niet bezig is om structueel teveel geld uit te geven. Zo worden er kapitalen uitgegeven aan zijn GOAL-projecten en de uitbreiding van zijn staf, terwijl er sprake is van een groot financieel gat."

Toch weigert Jeu Sprengers vooralsnog zwaar geschut op Sepp Blatter - die er overigens vanuit gaat dat zijn termijn verlengd zal worden - te richten. "Ondanks alle commotie, probeer ik vooral nuchter te blijven. Op 3 mei moet Blatter met een duidelijke tekst-en-uitleg komen over het incident met David Will. Wat de financiën betreft, krijgt hij van mij nog de credit, tot de onderzoekscommissie het tegendeel bewezen heeft. Maar ik moet toegeven, dat ook bij mij een heel onbevredigend gevoel bestaat over de onwil bij Blatter om gewoon alle boeken open te gooien."

Hoe ongrijpbaar het FIFA-beleid momenteel oogt, blijkt wel uit de 'geruststellende' verklaring van Sepp Blatter, dat de gegarandeerde 775 miljoen euro van Kirch Media veilig zijn ondergebracht bij het in Zwitserland gevestigde Kirch Sport AG. Dit bedrijf zou losgekoppeld zijn van het Duitse moederconcern en bij een faillissement van Kirch Media buiten schot blijven.

De voetbalsport kan slechts hopen dat deze informatie klopt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.