De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Detailhandel zet nieuwe
aanval in op wao-boete

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Mitex, een brancheorganisatie die is aangesloten bij MKB-Nederland, opent op een nieuw front de aanval op de gewraakte wao-boete (Pemba) voor ondernemers. Mitex roept al haar 4200 leden op standaard bezwaar aan te tekenen tegen de wao-boetes. De overkoepelende werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf MKB-Nederland ziet de actie van Mitex (mode-, schoenen- en sportdetailhandel) als een belangrijke lakmoesproef in haar kruistocht tegen het boetesysteem.

Als blijkt dat de actie succesvol is, zal MKB-Nederland al zijn 120 brancheorganisaties oproepen hetzelfde te doen. "De brancheorganisatie heeft goed naar de noden van de achterban geluisterd", aldus voorzitter Hans de Boer van MKB-Nederland.

Het demissionaire kabinet Kok stelde vorige week nog voor om in een nieuw wao-stelsel de Pemba-boete, die werkgevers opgelegd krijgen bij een hogere dan gemiddelde wao-instroom, te handhaven. Dit tot groot verdriet van de voorzitter, die samen met de andere sociale partners in de Sociaal-Economische Raad, nu juist afschaffing had geadviseerd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x426, 26kb)
Advertentie Mitex: ondernemers hebben meer dan genoeg van de wao-boete
Maar De Boer zit niet bij de pakken neer. Eerder werd al een contract afgesloten met de gemeente Amsterdam en verzekeraar Interpolis waarin is overeengekomen dat de gemeente het risico draagt voor de Pemba-boete als werkgevers langdurig werklozen met een verhoogd ziekterisico in dienst nemen. Ook gaat de belangenorganisatie een rechtszaak aanspannen tegen de Pemba-wetgeving.

Bij de Mitex-actie speelt achter de schermen tevens de hoop dat een lawine aan bezwaren de boetemachine bij uitvoeringsinstelling UWV doet vastlopen.

Directeur Jan Meerman van Mitex noemt de actie "een noodkreet richting politiek". "Want het kan toch niet zo zijn dat als een werknemer op skivakantie arbeidsongeschikt raakt, de werkgever de rekening moet betalen."

'Wao-ellende maakt ondernemers arbeidsongeschikt', stond gisteren in een paginagrote advertentie van Mitex te lezen. Fosag - de brancheorganisatie voor schilders, afwerking en glaszetters - steunt het initiatief van Mitex van harte, aldus Leonardus Knops, hoofd juridische zaken. "Het belang van alle brancheorganisaties is hetzelfde. Als MKB-Nederland ons oproept een actie te beginnen als Mitex, zullen wij daar meteen gehoor aan geven."

De bezwaarschriften die Fosag tot nu toe heeft ingediend, zijn echter door de UWV allemaal ongegrond verklaard. "Wij zijn daartegen niet in beroep gegaan, omdat we van te voren al weten dat we dat verliezen", zegt Knops. Mitex wil daarentegen tot aan het Europese Hof van Justitie procederen. Nadeel is dat deze gehele rechtsgang vele jaren duurt. "Tegen die tijd is de wao-wetgeving bij wijze van spreken al zes keer veranderd", aldus Knops.

Ondanks dat geen enkele ondernemer tot nu toe met succes bezwaar heeft aangetekend tegen de Pemba-boete, denkt Wim Koek, hoofd afdeling ledenadvies van brancheorganisatie Metaalunie, dat er wel degelijk wat bij te winnen valt. "Wij blijven in ieder geval doorgaan met bezwaar aantekenen. De Centrale Raad van Beroep is ook één of meerdere keren overstag gegaan toen een fors aantal ondernemers in beroep ging tegen de voorloper van de Pemba, de bonus-malusregeling. Hierdoor is deze wet gaan glijden."

De belangenclub Lozo, die in Limburg het MKB-Nederland vertegenwoordigt, vindt het een goede zaak dat de discussie over de Pemba-boete met het oog op het nieuwe kabinet door Mitex weer wordt aangezwengeld. "Wij zullen echter onze ondernemers niet oproepen hetzelfde te doen als Mitex", zegt secretaris Esther Schoenmakers. "We gaan eerst handtekeningen verzamelen. Daarna kijken we of we ook standaardbezwaarschriften naar onze ondernemers zullen sturen."

Ondernemer Sylvester van Agtmael heeft een detailhandel in damesmode en acht mensen in dienst. Binnenkort krijgt hij de rekening gepresenteerd voor twee mensen die de wao zijn ingestroomd. "Als het moment daar is, teken ik meteen bezwaar aan."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.