De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Philips, ASML en CMG profiteren van goede tech-sentiment
Beurs negeert val Kok II
   
 

AMSTERDAM - De financiële markten haalden gisteren hun schouders op over de val van Kok II. De termijn die het kabinet nog restte was al kort zodat er weinig economische gevolgen worden verwacht. De eerstekwartaalcijfers van Philips maakten meer indruk: de koers van het aandeel schoot 7,7% omhoog. Daarmee was de stemming gezet: de AEX sloot 2,4% hoger op 526,08.

Gisteren werd weer eens bewezen dat de Amsterdamse effectenbeurs de blik vooral op de Verenigde Staten richt. Beurzen staan te midden van een wereldeconomie en de val van een Nederlands kabinet is in die zee niet meer dan een druppel, aldus een analist. Een Amsterdamse beurshandelaar viel hem bij: "De grote fondsen zijn veel gevoeliger voor ontwikkelingen in de VS". De laatste keer dat de beurs op de politiek in Nederland reageerde, is in zijn herinnering "dik 15 jaar geleden". "In 1986 won het CDA de verkiezingen nipt en de kans op samenwerking met de VVD in een kabinet deed de koersen flink stijgen."

Toen Kok gistermiddag het einde van zijn kabinet aankondigde, stond de AEX op 1,6% winst. Er kwam nauwelijks een reactie. Pas toen uit de VS gunstige cijfers over de bedrijfsresultaten en de industriële productie kwamen, zette de AEX zich weer in beweging. En het ging verder omhoog. Vooral de techsector profiteerde. Texas Instruments, 's werelds grootste leverancier van chips voor mobiele telefoons, presenteerde maandagavond een beter kwartaalresultaat dan verwacht. Dit had op de beursvloeren positieve effecten voor de chipindustrie, maar ook voor de telecomsector. Philips versterkte deze effecten op het Damrak.

Philips was gisteren in Nederland de eerste multinational die officieel de winst over het eerste kwartaal van 2002 bekendmaakte. Dat cijfer - €9 miljoen tegen €93 miljoen een jaar eerder - bleek een belangrijke aanjager. De winstdaling viel mee, want analisten hadden op een verlies gerekend.

Topman Kleisterlee kwam bovendien met de uitspraak dat zijn concern de grootste marktdip nu wel achter de rug heeft. De koers van het concern steeg 7,7% naar €34,78.

ASML profiteerde mee. De goede resultaten van de Philips-divisies Componenten en Halfgeleiders duwden ook de koers van de chipmachinemaker hoger. ASML eindigde met een plus van 6,7% op €27,21. Philips meldde overigens zijn belang in ASML te hebben teruggebracht van 7% naar 5,8%. In totaal verkocht het elektronicaconcern 2,75 miljoen aandelen ASML. Opbrengst: €67 miljoen.

Sterkste stijger in de AEX was gisteren CMG. De automatiseerder maakte een koerssprong van 7,8% op €4,17. Ook telecomconcern KPN blaakte in het zonnetje van het goede tech-sentiment. Het aandeel steeg 4,9% op €5,77. Getronics eindigde 3,6% hoger op €3,48. Handelshuis Buhrmann ging 4,3% vooruit op €14,45.

Hoe sterk het sentiment was, bleek toen netwerkbedrijf KPNQwest een negatief oordeel van zakenbank Credit Suisse ongeschonden doorstond. Stond het aandeel eerder op de kooplijst, nu moet het genoegen nemen met een plek bij de te verkopen fondsen. Beleggers waren niet onder de indruk: de koers steeg 0,6% naar €3,18.

Koninklijke Olie wist bij een lagere olieprijs toch een hogere koers neer te zetten: €60,90 (een plus van 2,2%). Andere stijgers waren ING Groep (2,4% hoger op €30,63), ABN Amro (1,6% hoger op €22,56) en Fortis (2,5% hoger op €26,57).

De AEX kende gisteren slechts twee dalers: handelshuis Hagemeyer (-0,6% op €24,70) en modehuis Gucci (-0,2% op €107,60).

Ook de middelgrote fondsen deden het gisteren goed. De AMX, het beursgemiddelde van de Midkap, steeg bijna 2% op 528,27. ASMI voerde aan met een procentuele stijging van 9,4% op €31,90. Uitzender Vedior volgde met een plus van 4% op €15,79 en staalconcern Corus steeg met 3,6% op €1,43.

Midkapper Vopak gaat aanstaande maandag uitsluitsel geven over een nieuwe bedrijfsstrategie. De fusie tussen Van Ommeren en Pakhoed heeft vooralsnog niet tot de gewenste resultaten geleid. Beleggers hoopten er gisteren het beste van: Vopak steeg 3% op €20,15. Landis maakte op de lokale markt opnieuw een uitglijder. De noodlijdende automatiseerder gleed naar €0,27, een daling van 27%. Sinds begin deze maand is het fonds ruim tweederde in waarde gedaald. Landis zou inmiddels gestopt zijn met het betalen van pensioenpremies, geen hoopvol teken.

Beursbedrijf AOT kwam met dermate slechte cijfers dat beleggers het aandeel lieten vallen: 8,5% naar €3.

Newconomy schijnt daarentegen uit het graf op te krabbelen. De koers steeg 33% op het bericht dat de it-investeerder in het eerste kwartaal 2002 een verlies maakte van €68.000, een jaar eerder was dat nog een verlies van €6,7 miljoen. Het aandeel sloot op €0,32.

De koersen op de Nederlandse obligatiemarkt gingen gisteren flink onderuit. De toonaangevende tienjarige staatslening sloot 0,70 punt lager. Ook dit had weinig te maken met de val van het kabinet.

Nederlandse handelaren hadden meer oog voor de Canadese centrale bank die gisteren de rentetarieven verhoogde. Hiermee is Canada het eerste G7-land waar de rente weer wordt verhoogd. Het wachten is nu op eenzelfde bericht uit de VS van Fed-voorzitter Alan Greenspan.

Dat zou de obligatiekoersen flink onder druk kunnen zetten.

Manno van den Berg



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.