De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Feestje op Wall Street

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - Positief bedrijvennieuws in combinatie met macro-economische cijfers die het economisch herstel in de VS tastbaar maken, zorgden voor een feestelijke stemming op Wall Street. Vooral chipfabrikanten en telecombedrijven profiteerden van de koopstemming. De Dow sloot ruim tweehonderd punten hoger op 10301,32, oftewel een winst van 2,1%. De technologiezware Nasdaq deed het nog beter, met een 3,5% hoger slot op 1815,17 punten.

Het was automatiseerder Novellus Systems (+$3,06 op $53,46) dat gisterochtend de aftrap gaf met de presentatie van beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ook Texas Instruments (+$1,66 op $33,79) gaf beleggers met kwartaalcijfers een reden om de portemonnee te trekken. Deze bedrijven zorgden bovendien voor een verhoogde belangstelling voor Intel. De chipfabrikant kwam nabeurs met cijfers die rond verwachting uitpakten, en was kort daarvoor bijna 5% hoger gesloten op $29,51. Direct na de bekendmaking van de cijfers steeg de koers van Intel nabeurs nog eens met ruim een dollar. De telecomsector had een goeie aan Sprint, dat tegen de verwachting in een kwartaalwinst presenteerde en minder medewerkers hoeft te ontslaan dan eerder was aangekondigd. Sprint schoot 20,7% omhoog op $16,26.

Dow-zwaargewicht General Motors presenteerde eveneens aanzienlijk betere kwartaalresultaten dan analisten hadden voorspeld. GM boekte vervolgens een koerswinst van 4,8% op $64,05.

Het mooie bedrijvennieuws werd ondersteund door cijfers van de industriële productie, die in de maand maart voor de derde achtereenvolgende keer stegen. De productie nam toe met 0,7%, iets meer dan analisten verwachtten en de sterkste groei sinds mei 2000. Bovendien kwam de benuttingsgraad van de productiecapaciteit op het hoogste niveau sinds vorig jaar september. De benuttingsgraad ging omhoog van 74,9% in februari tot 75,4% in maart.

Dinsdag werd ook bekend dat de index voor de consumentenprijzen in de VS in maart met 0,3% gestegen is. De stijging is geringer dan de door analisten verwachte 0,5%.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.