De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Onze' konikpaarden zijn
niet welkom in Rusland

   
 

door Kirsten Coenradie LAUWERSOOG - De uitdrukking 'een gegeven paard moet je niet in de bek kijken' is de Russen kennelijk vreemd. Gisteren werd te elfder ure een transport van twintig konikpaarden afgeblazen dat morgenochtend vroeg vanuit het Nationaal Park Lauwersmeer over de weg en het water naar Rusland zou vertrekken. Het cadeau van Nederland aan de Russen lijkt te zijn gestrand op procedurele muggenzifterij.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 31kb)
(Eigen foto)
De verkassing geschiedde op verzoek van het Wereld Natuur Fonds Rusland die de koniks zou herintroduceren in het Nationale Park Orlovskoje Polesie, 500 kilometer ten zuiden van Moskou. In dit natuurgebied dat bestaat uit bossteppe, heide en rivierdalen komen al beren, wolven en elanden voor. Afgelopen zaterdag berichtten wij reeds in deze krant dat de koniks samen met al eerder teruggebrachte wisenten, waaronder ook Nederlandse, de oorspronkelijke grote zoogdierengemeenschap in Rusland moesten herstellen. Na aankomst van de paarden op 22 april zouden voor het eerst in vijfhonderd jaar weer konikpaarden te zien zijn in Rusland.

Het transport en de herintroductie is begeleid door het Large Herbivore Initiative (LHI) van het internationale Wereld Natuur Fonds.

Quarantaine

De verslagenheid onder de medewerkers op het kantoor in Zeist was gisteren groot. Volgens drs. Fred Baerselman van het LHI legden de Russische autoriteiten eergisteren plotseling nieuwe eisen op tafel. "In aanvang had men als voorwaarde gesteld dat een veterinair specialist uit Rusland gedurende de drie weken quarantaine op onze kosten in Nederland moest verblijven om toezicht te houden op alle veterinaire testen. Toen wij om de kosten beheersbaar te houden, hadden voorgesteld een Russische specialist in te schakelen die in Nederland is gedetacheerd om de export van vee en vlees te controleren, kregen we als antwoord dat men daar volledig mee akkoord ging. En nu ineens weer niet. Wat een anticlimax na jaren werk. En wat een teleurstelling voor al die mensen die hier als vrijwilliger zoveel energie in hebben gestoken of materiaal beschikbaar hebben gesteld."

De twee groepen paarden zijn het eigendom van Staatsbosbeheer dat als beleid heeft boventallige dieren beschikbaar te stellen aan natuurgebieden in binnen- en buitenland. De tien hengsten en tien merries staan al sinds het najaar van 2000 in een apart gebied in Lauwersmeer voor quarantaine en veterinaire testen.

De mkz-crisis stak vorig jaar namelijk een stokje voor een eerder gepland transport. Boswachter Jan Willems: "Er zit niets anders op dan de paarden voorlopig weer los te laten bij hun collega's. Ze hebben in ieder geval sterke verhalen te vertellen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.