De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kwart miljoen
voor slim kind!

   
 

AMSTERDAM - Hij is de ongekroonde quizkoning van Nederland. Robert ten Brink brengt op zaterdag met zijn Weekend-miljonairs hele gezinnen samen voor de buis. Glaasje wijn, blokje kaas erbij en meespelen maar. "Ik heb intussen zoveel vragen gesteld, dat ik zelf ook vaak de antwoorden weet. En dan heb ik ook nog vier dochters. De oudste achttien, de jongste zes jaar. Ik ben dus mijn hele leven al huiswerk aan het overhoren. Daar neemt je parate kennis nogal van toe."

Robert ten Brink daagt vanaf vanavond in zijn quiz geen volwassenen, maar kinderen uit. Brugklassend Nederland om precies te zijn. "Cool!" riep zijn elfjarige dochter Isabel. Helemaal toen ze hoorde wat de meest briljante brugklasser van Nederland uiteindelijk kan winnen. Verzekeraar Achmea, de sponsor van de nieuwe kennisquiz, heeft maar liefst 250.000 euro klaarliggen. Op de finaledag 8 juli zal één leerling dat geld in zijn zak mogen steken. Daar kun je een boel chips van kopen...

"Nou", zegt papa Robert, "dat is niet helemaal de bedoeling. Het prijzengeld gaat in een fonds en dat wordt beheerd tot zo'n kind 18 jaar is. Gaat dus ook nog lekker groeien die kwart miljoen euro. Ik reken nog even in oud geld: het startkapitaal is een dikke vijfenhalve ton. Niet gering. En er wordt een commissie van drie gevormd om de winnaar te helpen dat geld later verstandig uit te geven. In die commissie zit een financiële expert, iemand van de school en een van de ouders."

De superprijs is bedoeld om alle toekomstdromen van zo'n brugklasser uit te kunnen laten komen. Robert ten Brink: "Zo'n kind wordt eigenlijk in één klap een prins of prinsesje, want er zal in zijn toekomst geen enkele belemmering meer zijn. Wil hij of zij naar Harvard om te studeren, geen punt. Is zijn of haar grote wens een studie in Japan, het kan. Is het een ondernemer in de dop en wil hij of zij het geld gebruiken als startkapitaal voor een internetfirma, meteen doen. Geweldig toch. Je kunt de wildste dingen bedenken. Waarom geen viool gekocht voor een briljante muziekstudent..."

Wijsneuzen

Robert is ontzettend enthousiast over het kennisniveau van de deelnemertjes. "Eerst hebben we via een test op het internet, waaraan alle scholen konden meedoen, 150 kinderen per provincie geselecteerd. Die hebben we naar universiteitsstad Leiden laten komen, waar ze met z'n allen een pittig proefwerk hebben moeten maken. Per provincie hebben we toen de kandidaten voor de tv-quiz geselecteerd. Ik sta me daar toch tussen een partij wijsneuzen en Harry en Henriette Pottertjes... Bij vragen waar ik me voor op het hoofd krabbel, komt er toch meteen een antwoord uit zo'n kind."

"Kinderen uit de brugklas zijn", zegt quizkoning Robert, "bovendien erg bezig met wat ze willen worden. Onze elfjarige Isabel vertelt nu dat ze zich gaat vestigen als dierenarts. Haar zus Nina van achttien zegt dat ze Italiaans gaat studeren, omdat mijn vrouw uit Italië komt. De andere twee weten het nog niet. Wij vinden alles fijn, als ze maar gelukkig zijn."

Van zijn eigen schooltijd herinnert Robert zich dat hij Franse les een hel vond. "Ik kon echt helemaal niks met die taal. En nu ik al 22 jaar met een Italiaanse vrouw ben getrouwd, kan ik net een pizza bestellen. Ik had meer talent voor Germaanse talen."

Zijn nieuwe quiz is de zoveelste op televisie. Is Nederland niet quiz-moe? Robert lacht: "Dat zeiden ze jaren geleden ook tegen me toen ik nog Lingo presenteerde. Maar Nederlanders zijn gewoon super-spelletjesmensen. Wanneer durven we dat nou eens toe te geven?"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.