De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kok dacht sinds
weekeinde
aan aftreden

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Een lachje kon er gistermiddag niet meer af bij Wim Kok als hij het ontslag van zijn tweede kabinet bekendmaakt. In de hal van het kantoor van de Rijksvoorlichtingsdienst is de kabinetscrisis om half drie 's middags voor de buitenwereld een feit. "Ik ga straks naar de Koningin," klinkt het somber uit de mond van de minister-president "om het ontslag van alle ministers aan te bieden".

Zaterdag en zondag rijpte bij Kok het idee om af te treden in verband met de keiharde conclusies in het NIOD-rapport over Srebrenica. Telefoonsessies met partijgenoten Klaas de Vries en Ad Melkert waren daarvoor nodig.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (598x133, 23kb)

Maandagochtend werd het feit definitief beslecht. In het Catshuis, de ambtswoning van de premier, velde Kok in bijzijn van PvdA-lijsttrekker Ad Melkert, Jeltje van Nieuwenhoven, staatssecretaris Dick Benschop en Klaas de Vries, het Salomonsoordeel: Kok neemt het voortouw en stapt op. De VVD-top, bijeen in de Wassenaarse woning van Hans Dijkstal, kwam 's avonds tot dezelfde conclusie.

Resultaat stond vast

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x295, 37kb)
(Foto: ANP)
Voor PvdA-bewindsman Klaas de Vries, die gisterochtend een wandelingetje maakte van zijn ministerie van Binnenlandse Zaken naar het Binnenhof, stond het resultaat van het extra kabinetsberaad al vast. "Het afgelopen weekeinde tekende het zich al af," zegt De Vries over het besluit van Kok. "Het is niet alleen de VVD die de stekker eruit trekt, maar het zal breder blijken te zijn."

Voor de vele toeristen op het Binnenhof was het smullen geblazen. Alle bekende en onbekende bewindslieden konden worden bewonderd. Voor sommigen zal het ook meteen de laatste keer zijn.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x179, 24kb)
(Foto: ANP)
Onderwijs-staatssecretaris Karin Adelmund roemde voor het kabinetsberaad ongevraagd haar eigen verdiensten voor het onderwijs. "Er is 6,7 miljard euro extra voor het onderwijs," prees Adelmund haar eigen beleid.

Voor Landbouwstaatssecretaris Geke Faber, nog steeds de grote onbekende in het kabinet, was er totaal geen belangstelling van de dagjesmensen. Faber prees Pronk, maar kan weer op zoek naar een burgemeesterspost. Ook staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) zei sympathie te hebben voor het standpunt van Jan Pronk.

De spanning op het Binnenhof was groot. "Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik niet kan doorgaan," zo begon premier Kok het crisisberaad in de Treveszaal.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 18kb)
(Foto: ANP)
Vice-premier Els Borst staat achter de ramen, waar het voltallige kabinet bijeen was, zenuwachtig te lachen tijdens een van de vele schorsingen van het beraad. Om half drie vertrekt Kok onder grote belangstelling in zijn BMW naar Huis ten Bosch, waar koningin Beatrix net is teruggekeerd van een bezoek aan prins Claus in het AMC. "Het lijkt wel alsof er een lijkstoet voorbij trekt," zegt een voorbijganger, terwijl Kok op de achterbank de ontslagbrief nog eens doorneemt.

Het bezoek aan koningin Beatrix duurt kort. De vorstin vraagt premier Kok, de ministers en staatssecretarissen alles te doen tot 15 mei aanstaande wat in het belang van het koninkrijk nodig is. In de Tweede Kamer legt Kok vervolgens om 17.10 uur namens het kabinet zijn verklaring af. Niet 'zijn' ministers Pronk (Milieu) en De Grave (Defensie) hebben de val veroorzaakt, maar Kok zelf ging zijn collega's voor. "Komen is niet eenvoudig, gaan is nog moeilijker. Vooral als je je eigen moment kiest," besluit Kok de meest dramatische dag in zijn politieke loopbaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.