De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Logisch en zeer
moedig besluit'

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De politieke leiders van de grote partijen in de Tweede Kamer hebben gisteren vrijwel unaniem het aftreden van premier Kok en het paarse kabinet geroemd als een logisch en zeer moedig besluit.

"Ik heb diep respect voor de wijze waarop Kok zijn besluit heeft genomen. Daar was persoonlijke moed voor nodig", zo reageerde PvdA-leider Melkert op de dramatische stap van de premier. "Wie Kok kent weet dat hij hier heel erg mee worstelde. Hij heeft het belang om met Paars de eindstreep te halen ondergeschikt gemaakt. Het Niod-rapport was immers te ingrijpend om voor kennisgeving aan te nemen", aldus Melkert, die de afgelopen dagen veel contact had met de premier.

Grootmoedig

"Het was een heel moeilijk maar ook een heel grootmoedig besluit", aldus VVD-leider Dijkstal, die benadrukte dat dit niet betekent dat Kok heeft gefaald in het Srebrenica-dossier. "Het gaat hier om het afleggen van verantwoording en dan is dit het krachtigste signaal", aldus de liberaal, die er dan ook geen moeite mee heeft dat het kabinet is afgetreden voordat er een Kamerdebat is gevoerd.

"Het besluit verdient respect en doet recht aan de gevoelens van velen. Dit helpt om de verschrikkelijke gebeurtenissen van 1995 te kunnen verwerken", aldus D66'er De Graaf, die het liefst al volgende week een korte parlementaire enquête over Srebrenica wil starten. CDA-leider Balkenende vindt het vertrek van het kabinet ook logisch, maar had

liever gezien dat dit na het debat van vandaag was gebeurd. "De val van het kabinet is tegelijk indrukwekkend en pijnlijk", aldus Balkenende, die de wijze waarop het dramatische einde van Paars II gisteren tot stand kwam hekelde.

"De besluitvorming was de afgelopen dagen erg warrig en rommelig. Al enige tijd was echter duidelijk dat de slijtage was toegeslagen en een einde is gekomen aan de paarse periode", zo stelde de CDA'er.

GroenLinks-leider Rosenmöller, die Kok in de aanloop naar de val van het kabinet gebrek aan regie verweet, wil dat er een goede inhoudelijke afwikkeling komt van de kwestie-Srebrenica.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.