De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Boeken chaos
bij Landis

   
 

AMSTERDAM - Bij de noodlijdende ict-dienstverlener Landis is de administratie tot voor kort zo slecht geweest dat onvoldoende inzicht bestond in de werkelijke gang van zaken. Dit verklaart mede de plotselinge omslag in de resultaten. Afgelopen donderdag werd opeens een nettoverlies van €52 miljoen gemeld.

Volgens Cees van Steijn (ex-Newconomy) die gisteren werd aangesteld als tijdelijk bestuurder, waren de administratieve systemen niet ingericht op de snelle expansie van Landis. Hij omschrijft de boekhouding van vorig jaar als 'houtje touwtje'. Omdat Landis uit zeer veel werkmaatschappijen en juridische vestigingen bestaat, was nauwelijks overzicht te krijgen.

Zo kon het gebeuren dat de inmiddels weggestuurde topman Paul Kuiken eind oktober 2001 nog een aardige winst over dat jaar voorspelde. Daarna bleef het maandenlang stil. Op 21 maart jl. werd alleen gezegd dat het nettoresultaat lager zou uitvallen dan was voorzien. De komende tijd moet duidelijk worden of de Landis-top al dan niet tegen beter weten in de ontwikkeling te rooskleurig voorstelde.

Om de geloofwaardigheid te herstellen, is de gehele Raad van Bestuur - inclusief John Bus en Jean Paul Verhoeven - de wacht aangezegd. Met 'supercurator' Louis Detering als regisseur op de achtergrond moet Van Steijn, die gepokt en gemazeld is bij Newconomy, een herstelplan maken.

Financieel zijn de problemen nijpend. Voor saneerder Van Steijn is het nog een vraag wat er precies is gebeurd met de €150 miljoen die bij de banken is geleend. Alle overnames zijn namelijk vrijwel geheel betaald met aandelen, terwijl de debiteuren bij de NCM zitten. Het ziet ernaar uit dat op grote schaal leningen zijn aangewend om de lopende operaties te financieren. De indruk bestaat dat Landis al langere tijd veel slechter draaide dan naar buiten werd gebracht. Van Steijn hoopt dit weekeind beter inzicht te krijgen in de financiële situatie.

Maandag al wil hij beginnen met het saneringsplan. De banken hebben hem via een overbruggingskrediet tot 22 april de tijd gegeven. Een massale uitverkoop behoort zeer wel tot de mogelijkheden. Om de schuldpositie af te bouwen, wordt geprobeerd alles te verkopen wat een aanvaardbare prijs opbrengt. Imtech heeft belangstelling voor delen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.