De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Topman Dexia Bank torst
erfenis Legio met zich mee

   
 

AMSTERDAM - Duizenden consumenten hebben Nederlands nieuwste bankcombinatie, Dexia Bank Nederland, overstelpt met claims. Een aandelenleaseproduct van dochter Legio krijgt harde kritiek. Dexia-topman Joop Krant wijt "met ingehouden woede" alle ophef aan "onterechte beschuldigingen van fraude" in het tv-programma Radar. Wel erkent hij dat sec beleggen met geleend geld niet bij de huidige marktomstandigheden past. Legio moet op zoek naar nieuwe producten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 27kb)
Joop Krant ... géén fraude ...
Als nieuwe bank in Nederland kun je alle goede reclame gebruiken die er voor geld te koop is. Wat dat betreft zit het Dexia Bank Nederland niet mee. De duizenden klachten over dochter Legio doen de naamsbekendheid geen goed, zo geeft Joop Krant toe. De bestuursvoorzitter, amper twee weken geïnstalleerd in het gloednieuwe kantoor in Amsterdam-Zuid, had zich een ander begin gewenst.

Dexia Bank Nederland is een fusie van Kempen & Co en Labouchere. Beide zijn overgenomen door het Belgische Dexia dat vervolgens de onderdelen aan elkaar lijmde. Krant, afkomstig van Kempen en Co (voor vermogende particulieren) kreeg daarmee de honderdduizenden kleine beleggers in aandelenleaseproducten van Labouchere-dochter Legio (Lease) onder zijn hoede. Daarmee landt de recente ophef rond een van de producten, Winstverdriedubbelaar, op zijn bord.

Vooral de beschuldiging van fraude is Krant in het verkeerde keelgat geschoten. Op basis van een, volgens Dexia ondeugdelijk onderzoek, trok Radar de conclusie dat Legio mogelijk met aan- en verkoopkoersen heeft gesjoemeld. "Je krijgt zo een sticker opgeplakt. Dit terwijl we integer handelen", stelt Krant ferm.

Aandelenlease staat echter langer aan andere kritiek bloot. Zo waarschuwt de Consumentenbond al jaren tegen deze constructie waarbij met geleend geld in aandelen wordt belegd. Zolang de koersen sterk stijgen, levert het product een mooie winst op, maar als de koersen dalen kan de deelnemer met een forse schuld achterblijven. Nederlanders met weinig vermogen konden via de constructie echter meeprofiteren van beursstijgingen en deden dat ook in groten getale. Met de gedaalde aandelenkoersen blijkt het product een minder zekere kans op winst te bieden, dan waarop ze hadden gerekend. Legio heeft nu nog 550.000 aandelenleasecontracten uitstaan. Aan Krant om deze te verdedigen. En dat doet hij met verve. Op de vraag of hij klanten nu zou aanraden met geleend geld te beleggen, antwoordt Krant echter met een resoluut 'nee'. "De marktomstandigheden zijn daarvoor nu niet gunstig."

De schijnbare tegenspraak nodigt uit tot doorvragen. Krant wil zijn eigen uitspraak echter niet doortrekken: ze betekent niet het einde van Legio als aanbieder van aandelenleaseproducten. Wel maakt Dexia Nederland geen reclame meer voor de traditionele aandelenlease waarbij na vier jaar de aandelen worden verkocht en de schuld moet worden afgelost. Voortschrijdend inzicht, noemt Krant dit. "Als een product zo onder druk staat, dan zijn we niet helemaal van gisteren." Aandelenlease met een garantie-element zoals garantie van de inleg, wordt nog wel actief aangeboden.

Over de handelwijze van Legio - "goede mensen, daar" - in het verleden, wil Krant geen kwaad woord horen. Consumenten konden volgens hem weten waar ze aan toe waren. Dat er nu verlies wordt gemaakt, is het risico van beleggen, zo meent de bankier. De anticampagne van Radar heeft volgens hem onnodig veel onrust gewekt bij klanten van Legio. Krant. "Er is ook ontbinding van contacten gevraagd die nog dik in de plus staan."

Voor het onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de Winstverdriedubbelaar is gestart, heeft Krant alle begrip. Ook voor het feit dat dit niet zoals gebruikelijk geheim is gehouden, maar publiekelijk is gemaakt. "Ze zijn overstelpt met duizenden brieven."

De boodschap die Krant vooral wil geven: "We care about our clients. Hun problemen nemen we serieus." Op de vraag of hij met Kempen & Co ooit uit eigener beweging met een aandelenleasebedrijf zou hebben gefuseerd, blijft het even stil. "Die vraag valt buiten de orde."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.