AMSTERDAM - Duizenden consumenten hebben Nederlands nieuwste bankcombinatie, Dexia Bank Nederland, overstelpt met claims. Een aandelenleaseproduct van dochter Legio krijgt harde kritiek. Dexia-topman Joop Krant wijt "met ingehouden woede" alle ophef aan "onterechte beschuldigingen van fraude" in het tv-programma Radar. Wel erkent hij dat sec beleggen met geleend geld niet bij de huidige marktomstandigheden past. Legio moet op zoek naar nieuwe producten.

|
Joop Krant ... géén fraude ...
|
Als nieuwe bank in Nederland kun je alle goede reclame gebruiken die er voor geld te koop is. Wat dat betreft zit het Dexia Bank Nederland niet mee. De duizenden klachten over dochter Legio doen de naamsbekendheid geen goed, zo geeft Joop Krant toe. De bestuursvoorzitter, amper twee weken geïnstalleerd in het gloednieuwe kantoor in Amsterdam-Zuid, had zich een ander begin gewenst.
Dexia Bank Nederland is een fusie van Kempen & Co en Labouchere. Beide zijn overgenomen door het Belgische Dexia dat vervolgens de onderdelen aan elkaar lijmde. Krant, afkomstig van Kempen en Co (voor vermogende particulieren) kreeg daarmee de honderdduizenden kleine beleggers in aandelenleaseproducten van Labouchere-dochter Legio (Lease) onder zijn hoede. Daarmee landt de recente ophef rond een van de producten, Winstverdriedubbelaar, op zijn bord.
Vooral de beschuldiging van fraude is Krant in het verkeerde keelgat geschoten. Op basis van een, volgens Dexia ondeugdelijk onderzoek, trok Radar de conclusie dat Legio mogelijk met aan- en verkoopkoersen heeft gesjoemeld. "Je krijgt zo een sticker opgeplakt. Dit terwijl we integer handelen", stelt Krant ferm.
Aandelenlease staat echter langer aan andere kritiek bloot. Zo waarschuwt de Consumentenbond al jaren tegen deze constructie waarbij met geleend geld in aandelen wordt belegd. Zolang de koersen sterk stijgen, levert het product een mooie winst op, maar als de koersen dalen kan de deelnemer met een forse schuld achterblijven. Nederlanders met weinig vermogen konden via de constructie echter meeprofiteren van beursstijgingen en deden dat ook in groten getale. Met de gedaalde aandelenkoersen blijkt het product een minder zekere kans op winst te bieden, dan waarop ze hadden gerekend. Legio heeft nu nog 550.000 aandelenleasecontracten uitstaan. Aan Krant om deze te verdedigen. En dat doet hij met verve. Op de vraag of hij klanten nu zou aanraden met geleend geld te beleggen, antwoordt Krant echter met een resoluut 'nee'. "De marktomstandigheden zijn daarvoor nu niet gunstig."
De schijnbare tegenspraak nodigt uit tot doorvragen. Krant wil zijn eigen uitspraak echter niet doortrekken: ze betekent niet het einde van Legio als aanbieder van aandelenleaseproducten. Wel maakt Dexia Nederland geen reclame meer voor de traditionele aandelenlease waarbij na vier jaar de aandelen worden verkocht en de schuld moet worden afgelost. Voortschrijdend inzicht, noemt Krant dit. "Als een product zo onder druk staat, dan zijn we niet helemaal van gisteren." Aandelenlease met een garantie-element zoals garantie van de inleg, wordt nog wel actief aangeboden.
Over de handelwijze van Legio - "goede mensen, daar" - in het verleden, wil Krant geen kwaad woord horen. Consumenten konden volgens hem weten waar ze aan toe waren. Dat er nu verlies wordt gemaakt, is het risico van beleggen, zo meent de bankier. De anticampagne van Radar heeft volgens hem onnodig veel onrust gewekt bij klanten van Legio. Krant. "Er is ook ontbinding van contacten gevraagd die nog dik in de plus staan."
Voor het onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de Winstverdriedubbelaar is gestart, heeft Krant alle begrip. Ook voor het feit dat dit niet zoals gebruikelijk geheim is gehouden, maar publiekelijk is gemaakt. "Ze zijn overstelpt met duizenden brieven."
De boodschap die Krant vooral wil geven: "We care about our clients. Hun problemen nemen we serieus." Op de vraag of hij met Kempen & Co ooit uit eigener beweging met een aandelenleasebedrijf zou hebben gefuseerd, blijft het even stil. "Die vraag valt buiten de orde."