De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  EU wil na Enron-debacle
aanscherping van toezicht

Van onze correspondent

   
 

OVIEDO - De Europese Unie wil de regels voor financiële instellingen en toezichthouders verscherpen om te voorkomen dat Europa ooit verwikkeld raakt in - of de gevolgen ondervindt van - een schandaal als de ineenstorting van het Amerikaanse energieconcern Enron.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x512, 31kb)
ECB-president Wim Duisenberg (l) heeft een onderonsje met euro-commissaris Pedro Solbes. (Foto: REUTERS)
Tijdens hun informele bijeenkomst dit weekeinde in het Noord-Spaanse Oviedo buigen de Europese ministers van Financiën, de presidenten van de centrale banken en de Europese Commissie zich over nieuwe regels voor financiële verslaglegging, waarborgen voor onafhankelijkheid van accountants en verbeterd toezicht op banken en verzekeraars zodat die niet onderuit kunnen gaan.

Wat betreft de economie zien de bewindslieden en de Europese Commissie in de eurozone eind dit jaar weer 2,5 à 2,75% groei en volgend jaar ruim 3%. Daarmee zou de gemiddelde groei dit jaar op 1,5% komen, evenveel als vorig jaar. De olieprijzen zijn niet hoog genoeg om een spaak in het wiel te steken. En de inflatie zal over heel 2002 op het gewenste niveau van 2% uitkomen of een fractie lager, aldus eurocommissaris Solbes (Monetaire Zaken).

Duitsland en Engeland hebben aan de vooravond van het informeel treffen van de Europese ministers van Financiën een voorstel gepresenteerd om de controle op de Europese kredietinstellingen te moderniseren en weg te halen bij de nationale centrale banken en de Europese Centrale Bank. In de plaats daarvan zou er een Europese toezichthoudende instantie moeten komen waarbij uiteindelijk niet de onafhankelijk opererende Europese Centrale Bank, maar de Europese regeringen zelf de eindverantwoordelijkheid nemen. De Duitse en Engelse centrale bank voeren het toezicht op banken en verzekeraars al niet meer, daar is in beide landen een aparte instantie voor geschapen.

De Europese Centrale Bank en de aangesloten nationale centrale banken in euroland zijn van mening dat de huidige toezichtstructuur voldoende is. De brief van de Duitse minister van Financiën Hans Eichel en zijn Britse collega Gordon Brown werd door de centrale banken dan ook gezien als een 'oorlogsverklaring' van de politiek, die meer invloed wil bij de controle op financiële dienstverlening. Volgens de Spaanse voorzittende minister Rodrigo Rato zullen er geen conclusies worden getrokken.

Wat betreft de opvolging van ECB-vice-president Christian Noyer, die in mei weggaat, schaarden zich gisteren al steeds meer ministers achter de Griekse kandidaat Lucas Papademos (55 en getrouwd met een Nederlandse), die de baan nu vrijwel zeker op zak heeft.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.