De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Venezuela-coup
drukt Olies

   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs was op de laatste dag van de week verdeeld gestemd. Olies drukten de AEX-index in verband met de dalende olieprijs, de financiële waarden daarentegen zorgden voor meer dan voldoende tegenwicht, zodat de handel toch nog met een bescheiden winst van 2,05 punten (0,4%) kon worden afgesloten op 511,65.

De staatsgreep in Venezuela zorgde 's morgens al direct voor een daling van de olieprijs. Er wordt rekening mee gehouden dat de nieuwe machthebbers de oliekraan flink zullen openzetten om zodoende voldoende financiële slagkracht te krijgen. Dat extra aanbod kan de internationale olieprijs onder druk zetten, wat zijn weerslag heeft op de resultaten van Kon. Olie. Olies sloten na een dieptepunt van €58,60 op €58,75, dat was €0,90 (1,51%) minder dan de voorgaande dag.

Bij de financiële waarden deden vooral Fortis en ING het goed. Fortis steeg 1,69% tot €25,90, terwijl ING 1,52% in waarde steeg tot €30,15.

Gisteren werd dan toch officieel het al langer rondzingende gerucht bevestigd dat de Amerikaanse chipproducent Motorola zich heeft aangesloten bij de vorige maand bekendgemaakte alliantie tussen Philips STMicroelectronics en TSMC. De bedrijven gaan de komende vijf jaar samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van chiptechnologieën.Met spanning wordt intussen uitgekeken naar de kwartaalcijfers, die Philips komende dinsdag zal publiceren. Philips opent daarmee de rij van multinationals.

Analisten verwachten weinig rooskleurige cijfers, zij het dat ze waarschijnlijk minder slecht zijn dan die van het eerste kwartaal van vorig jaar. Effectenbank Stroeve houdt het op een omzetdaling van zo'n 7% tot €7,6 miljard. Dat de daling niet groter is, komt volgens de analisten door de bijdragen van acquisities bij Philips Medical Systems. Verwacht wordt dat de omzet bij halfgeleiders door de licht verbeterde marktomstandigheden gelijk zal zijn gebleven aan die in het vierde kwartaal van afgelopen jaar. "Inclusief een reorganisatielast voor Medical Systems voorzien wij een operationeel verlies van €143 miljoen en een nettoverlies van €191 miljoen", stelt de analist van Stroeve. Philips sloot na een laagste koers van €31,40 en een hoogste notering van €31,97 precies onveranderd op €31,60.

Na het tegenvallend bericht van donderdag van farmadochter Organon kwam Akzo Nobel gisteren weer met positief nieuws. Het concern heeft zijn positie op het gebied van coatings voor schepen en vliegtuigen verder versterkt door de overname van activiteiten van U.S. Paint en NOF Europe, goed voor $30 miljoen extra omzet. Eergisteren moest Akzo-dochter Organon melden dat de introductie van een veelbelovende anti-depressiemiddel op de Amerikaanse markt is uitgesteld, omdat de autoriteiten daar eerst extra informatie willen hebben. Beleggers waren niet echt onder de indruk van het nieuwe nieuws. Akzo Nobel sloot 3 eurocent lager op €48,06.

Midkapper Imtech (het voormalige Internatio Muller), een bedrijf dat zich bezig houdt met technische dienstverlening, maakte bekend de it-specialist in de groenten- en fruitsector Vaba te hebben overgenomen. In dit bedrijf had tot voor kort The Greenery een meerderheidsaandeel. Betaling geschiedt in contanten. Imtech verwacht dat Vaba direct positief zal bijdragen aan de winst per aandeel. De koers van het fonds steeg €0,07 tot €23,97.

Na een opschorting van de handel in Landis in verband met nadere mededelingen over het overbruggingskrediet van de banken trok de koers van Landis nu weer €0,07 aan tot €0,46, een stijging van bijna 18%.

Imtech Telecom (het oude Datelnet) heeft nog eens zijn belangstelling getoond voor de overname van een aantal delen van het noodlijdende Landis. Eerder had Imtech Telecom ook al belangstelling, maar door de gespannen verhoudingen tussen de top van beide bedrijven leverde dat niets op.

Rond voedingssupplementenfabrikant Numico deed het gerucht de ronde dat de onderneming binnenkort met een winstwaarschuwing komt. Een gerucht, dat ten stelligste werd ontkend door het bedrijf uit Zoetermeer. De cijfers over het eerste kwartaal komen gewoon op 3 mei, zo liet Numico weten. Het bedrijf blijft bij de eerder uitgesproken verwachting van een achterblijvend resultaat over de eerste helft van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Desondanks daalde de koers van Numico met 5% (€1,58) tot €30. Adriaan Janszen




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.