De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  "Niet Fortuyn maar
Paars creëert racisme"

   
 

AMSTERDAM - Een week geleden stelden wij u de vraag wat er mis is met Paars. Tot afgelopen donderdag kwamen er 750 e-mails, faxen en brieven binnen die we hebben gelezen. Dit aantal is intussen tot 850 opgelopen en nog steeds komt er post binnen. Met gretigheid kropen onze lezers achter de computer, achter de typemachine of pakten de pen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x572, 98kb)

Het resultaat is overduidelijk: ze zijn boos op het kabinet. Heel boos. Ondanks de ogenschijnlijke economische bloei heeft het kabinet voor een samenleving gezorgd waar heel veel lezers zich niet meer in herkennen. Het vluchtelingenvraagstuk staat met stip op de eerste plaats van ergernissen. Een bloemlezing uit uw frustraties.

De meest opvallende brief is misschien wel afkomstig van Ilke Jense-Deniz (25). Zij is Turkse en getrouwd met een Nederlander en woont anderhalf jaar in ons land. Zij schrijft: "Ironisch genoeg ben ik het als allochtoon met Pim Fortuyn eens. Hij is geen racist. Hij wil alleen maar de eigen identiteit beschermen en de belangen van het eigen volk. Ik kan me goed voorstellen dat Nederlanders bang zijn dat hun cultuur, religie, taal en ras verdwijnen. Ik zal mij daarom aanpassen. Ik mag toch niet verwachten dat het land zich voor mij verandert! Ik hoop dat mijn halfbloed kindjes straks hetzelfde doen, maar helaas doen veel andere allochtonen dat niet. Het is voor mij onbegrijpelijk dat de regering de belangen van zijn eigen volk negeert om de wereldheld te worden."

Aan het slot van haar brief komt ze tot een opmerkelijke conclusie: "Niet Pim Fortuyn maar het Paarse kabinet creëert racisme door de begrijpelijke wensen van het volk te miskennen."

Zomaar enkele citaten uit een van de brieven. Er zijn lezers die ons complete levensbeschrijvingen stuurden, uiteenzettingen over familieleden die kennelijk door laksheid van medici stierven. Maar ook de persoonlijke en angstaanjagende confrontaties met criminaliteit, het dagelijkse onfatsoen, het fileleed en het moderne onderwijs waar vrijwel niemand om gevraagd heeft. En niet te vergeten de onvoorstelbare irritaties als je eindelijk gas kunt geven en vervolgens een boete krijgt omdat je 108 km/uur reed in plaats van 100.

Om met Hans Schults te spreken: "Ik erger me dat ik torenhoge belastingen moet afdragen en dat de overheid met dat geld de politie betaalt om te controleren of wij één kilometer per uur te hard rijden. Ga boeven vangen en zorg dat men veilig over straat kan."

Anoniem gescheld

Bijna 85% van de lezers maakt zich grote zorgen over ons vreemdelingenbeleid. De angst zit er goed in. Dit mondt zelden uit in anoniem gescheld of puur racistisch taalgebruik; wel laat de zwijgende meerderheid glashelder zien wat hen dwars zit. Eén ding is overduidelijk: Nederlanders pikken het niet langer dat de 'zogeheten correcte mensen uit de linkse hoek' hen als vermeende racisten in het verdomhoekje plaatsen. Sinds Bolkestein en Fortuyn is alle schroom verdwenen. De helft van de schrijvers vindt gewoon dat Nederland vol is.

Honderden mensen menen dat Paars, ondanks de goede bedoelingen, helemaal niet de arme (politieke) vluchtelingen in huis haalt. "In Nederland komen voor het overgrote deel economische vluchtelingen", schrijft R. van Galen. "Want echte arme mensen, bijvoorbeeld uit de Sahellanden, hebben nog nooit een vliegveld gezien en kunnen al helemaal geen ticket betalen."

Ons verhaal van afgelopen donderdag over Somalische asielzoekers die flink geld verdienen aan de kinderhandel was koren op de molen van de mensen die menen dat ons vreemdelingenbeleid veel strenger moet. Binnen mum van tijd bijna vijftig brieven en mailtjes van lezers die daarover hun afschuw spuien.

Nederland is zeer bezorgd over de aanwezigheid van grote groepen buitenlanders. Honderden brieven van mensen die zich in hun buurt angstig voelen. Die zien dat de kerk plaatsmaakt voor een moskee, de Nederlandse winkelier verdwijnt, de scholen compleet zwart worden. "Laatst zei een Marokkaanse jongen tegen mij: wacht maar; over twintig jaar zijn wij de baas in Amsterdam", aldus een 78-jarige vrouw uit de hoofdstedelijke allochtonenwijk Bos en Lommer.

Een Rotterdamse winkelier vertelt: "Ik ben opgegroeid in het westen van de stad. Er kwamen steeds meer buitenlanders. De blanke bevolking voelde zich niet meer op zijn gemak en verhuisde. Wij noemen dat vluchten uit je eigen stad, de PvdA noemt het integratie."

Tientallen schrijvers worden kotsmisselijk van de in hun ogen 'positieve discriminatie van buitenlanders' en de fluwelen behandeling. Robert Ruysenaars mailt: "Waarom mag Rob Oudkerk geen kut-Marokkanen zeggen, terwijl mijn dochter op de Amsterdamse tram door Marokkanen wel voor geile hoer wordt uitgemaakt?"

Meer dan twintig briefschrijvers zijn (oud-)politiemensen die onomwonden stellen dat de toename van de misdaad uitsluitend een gevolg is van de toename van het aantal allochtonen.

Een politieagent die 22 jaar geleden als diender begon, zag zijn positieve wereldbeeld ineenschrompelen. Om hem te beschermen, noemen we niet zijn naam. "Mijn gedrag veranderde omdat ik steeds vaker voor rotte vis werd uitgemaakt", mailt hij. Volgens de politieman wordt het grootste deel van de misdaad al jaren door allochtonen en vooral door Marokkanen gepleegd. "Het consequent ontkennen van het probleem door onze politieke heelmeesters heeft heel veel vieze en stinkende wonden veroorzaakt." Hij schrijft verder: "Ik werk in een achterstandswijk in Utrecht. Marokkanen zijn de dagelijkse lastpakken. Als individuen zijn het lafbekken, maar in groepsverband zijn het gevaarlijke en sociaal-emotioneel gestoorde zielenpoten die in hun verwrongen gezinsverhouding met een veelal onredelijk en potentate vader uitgroeien tot een onhandelbare tijdbom binnen onze samenleving."

Hij vindt het niet vreemd dat Fortuyn de islam een achterlijke cultuur noemt. "Wat wilt u anders? Het is een cultuur waar het stenigen van overspelige vrouwen wordt goedgekeurd. Het afhakken van ledematen van dieven, het vermoorden van homoseksuelen, het dom en onaantrekkelijk houden van vrouwen, het verheerlijken van de martelaarsdood en van de eigen religie en het zwijgend goedkeuren van de daad van 11 september. We hebben allen zitten slapen en ik voorspel nog meer ellende en rampspoed."

Andere dienders vinden het een grof schandaal dat ze onvoldoende op straat kunnen patrouilleren, omdat ze de helft van hun tijd kwijt zijn aan schrijfwerk. "Negen van de tien misdadigers in Amsterdam zijn buitenlanders", schrijft een politieman die in Osdorp werkte. "Dat is al jaren zo, maar dat werd stelselmatig onder het tapijt geveegd. Dat zou racisme aanwakkeren. Gelul! Het is de naakte waarheid."

Ingeslapen kabinet

Liefst 425 van de 750 mensen waar wij intussen de brieven van hebben gelezen, overwegen op Pim Fortuyn te stemmen. De nuchtere Nederlander verwacht overigens niet dat er met hem veel zal veranderen. "Het is voor mij duidelijk dat Fortuyn totaal niet in staat is om met wie dan ook een compromis te sluiten. Alle kwaliteiten om een goed politicus te zijn, mist hij", mailt ene Peter. "Maar ik zou het fantastisch vinden om te zien hoe hij als relnicht het leven van het totaal ingeslapen kabinet wakker schudt, met zoveel mogelijk zetels."

Voor de meeste lezers is een stem op Pim een protest aan het adres van de 'arrogante, hooghartige en onbetrouwbare leden van het Paarse kabinet'. De afkeer van Paars is diepgeworteld, bijna fysiek voelbaar. Liefst 33,1% schrijft dat ze VVD'ers zijn, soms al meer dan 40 jaar, en nu voor Fortuyn kiezen. "Dijkstal lijkt me een aardige man, maar hij heeft het rechterdeel van zijn kiezers volstrekt in de steek gelaten", zegt Bep Fronzen. Liefst 77 lezers stellen dat ze ogenblikkelijk weer op de liberalen gaan stemmen als Hans Wiegel het roer zou overnemen.

Opvallend is dat veel mensen die uit onvrede al jaren niet meer hebben gestemd, nu overwegen op Fortuyn te stemmen.

Natuurlijk zijn er ook mensen die positief over Paars zijn, al is dit een minderheid. We kunnen ons ook niet aan de indruk onttrekken dat vooral ontevreden mensen, overigens recht uit het hart, hebben gereageerd.

Onvrede

"Ik begrijp wel waar de onvrede vandaan komt", schrijft Linda Roos. "Maar daar kunnen we niet uitsluitend de regering op aanspreken, maar wel het hele volk. We zijn bang als we op straat lopen, maar we grijpen niet zelf in. We zijn een stel kapitalisten geworden. Ik ken mensen die te lui zijn om te werken en klagen dat ze zo weinig verdienen. Er zijn mensen die altijd anderen de schuld geven en nooit de vinger op zichzelf richten. Ik vind: de maatschappij; dat ben je zelf."

Al met al overheersen de onvrede en de bittere verwijten aan het kabinet. Vaak wordt de kritiek als mitrailleursalvo's afgevuurd. Neem bijvoorbeeld L.J.M. van Perlo: "Sorrycultuur, niet-aftredende ministers, ecotax, wao, veiligheid, zorg, onderwijs, verkeer, toestroom buitenlanders en een besluiteloze Wim Kok die alles vooruitschuift."

C. de Bruijn uit Amstelveen heeft nog een toegift voor de Haagse heren en dames. Hij schrijft: "Op het blinde-dierenfestival komen een konijn en een slang elkaar tegen. Ze zouden elkaar aftasten en dan raden wie ze zijn. De slang begon. 'Grote oren, mummelbekje, leuk staartje: jij bent een konijn'. 'Goed zo', antwoordde het konijn. 'Nu ben ik aan de beurt'. Hij voelt en zegt: 'Slijmerig geval, grote bek, geen ballen: jij bent een politicus'."

DANK

De Telegraaf dankt de lezers hartelijk voor de vaak zeer uitvoerige bijdragen. Meer dan 3.000 velletjes papier ontvingen we tot op heden. Uw punten van kritiek hebben we verzameld. De uitslag vindt u op deze pagina. Helaas kunnen we wegens ruimtegebrek slechts een beperkt aantal citaten opnemen. Uw inbreng is echter zeer waardevol. Met een aantal van u wordt de komende weken contact opgenomen voor meer specifieke verhalen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.