De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ajax in lege ArenA bij aanhouden rellen
   
 

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - Ajax gaat in een leeg stadion spelen als de supporters van de club zich nog eenmaal misdragen. Ook bij uitwedstrijden mogen geen fans meer meereizen als er nog één keertje ongeregeldheden plaatsvinden. Verder dient iedereen zich in het vervolg bij de poorten van het stadion de Amsterdam ArenA met paspoort of rijbewijs te identificeren.

Deze drastische maatregelen zijn enkele voorbeelden uit een reeks sancties die Ajax-voorzitter Michael van Praag gisteren in een lang betoog aankondigde, als reactie op de rellen die zich het afgelopen jaar met grote regelmaat rond wedstrijden van Ajax afspeelden.

Toegangskaart

De acties gaan onmiddellijk in en gelden tot nader order ook voor volgend seizoen.

Verder werkt de Amsterdamse club aan een toegangskaart met daarop een digitale pasfoto.

De Ajax-preses zegt dat de druk nu bij de supporters ligt. "Die kunnen het nu echt voor iedereen verpesten. Als de eerstkomende thuiswedstrijd tegen Utrecht uit de hand loopt, dan zal de volgende wedstrijd, Ajax-Den Bosch, zonder publiek gespeeld worden. En dat zou wel eens de kampioenswedstrijd kunnen zijn. Ik hoop dat de supporters dit beseffen en elkaar eens in bedwang houden."

Alle toegangskaarten voor de komende wedstrijden van dit en volgend seizoen zijn persoonsgebonden. De toeschouwers moeten zich daarom identificeren en de controle daarop zal integraal door het hele stadion gebeuren. Bij uitwedstrijden mag voorlopig alleen nog een speciaal geselecteerde groep van 607 verstokte fans meereizen, die uitgebreid worden gefouilleerd alvorens zij de, alcohol- en drugsvrije, bus in mogen.

"Fans van Ajax hebben dit jaar bij 7 van de 22 thuis- en bij 7 van de 15 uitduels voor grote problemen en rellen gezorgd", zegt Van Praag.Van Praag haalt verder keihard uit naar de Amsterdamse burgemeester en politietop, die beweren dat de veiligheid in de ArenA een zaak van Ajax alleen is en dat de politie nu veel te veel uren bezig is om de toestand in het stadion in de hand te houden.

"Dat is dus pertinent onwaar," zegt de voorzitter. "Wij hebben lang geleden afgesproken dat de veiligheid in de stadions een zaak van ons allen is. Die afspraak is al in september 1997 ondertekend door alle burgemeesters en politiechefs van Nederland. Wij doen genoeg, besteden per seizoen 1,2 miljoen euro aan veiligheid in het stadion. De politie moet nu niet ineens zeggen dat wij meer moeten doen, omdat het alleen onze zaak is'', aldus een geïrriteerde Van Praag.

De voorzitter zegt dat de club de laatste tijd op de goede weg was. "De politie was het daar zeker mee eens, getuige de gigantische afname van mensuren die men inzet rond de wedstrijden. In 1996 bijvoorbeeld nog 50.062 uur tegen 20.023 uur vorig seizoen. Aan de afspraak dat we jaarlijks aan een afname van inzet met 10% moeten voldoen, hebben we dus ruimschoots overtroffen. Dat staat in schril contrast met de andere topclubs. Overigens vind ik wel dat de politie nog meer mensen zou kunnen arresteren die zich niet aan de regels houden, want dat gebeurt veel te weinig."

Ajax zegt dat de oude harde kern van de F-side heeft aangekondigd de club te steunen in het streven het hooliganisme in te dammen. "De nieuwe relschopper is een jonge delinquent die niet uit Amsterdam komt.''




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.