De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  McDonald's op barricaden tegen hetze antiglobalisten

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - McDonald's opent morgen een heus charmeoffensief tegen de aanhoudende kritiek van zogenoemde antiglobalisten. Voor het eerst in zijn bestaan mogen klanten een kijkje nemen in de keuken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Algemeen directeur Van der Stoel: "We dwingen niemand om Big Macs te eten."
"Wij hebben geen geheimen", probeert algemeen directeur Nederland Paul van der Stoel met een open dag het negatieve beeld McDonalds's bij te stellen.

Bij elke G-8 top, of bij vergaderingen van het IMF, de Wereldbank en de Wereldhandelsorganisatie is het hetzelfde. Extremistische antiglobalisten die met zwarte zakdoeken voor hun mond slaags raken met de politie en met stenen de ruiten van banken en andere multinationale ondernemingen bekogelen. Ook bij McDonald's gaan tijdens de diverse bijeenkomsten steevast de ramen in.

Het hamburgerconcern staat volgens de antiglobalisten onder andere voor ongezond voedsel, milieuvervuiling, uitbuiting van werknemers, dierenmishandeling en het exploiteren van kinderen via reclame. Inmiddels organiseren de critici jaarlijks een anti-McDonald's dag en wie de naam van het concern bij een willekeurige zoekmachine op het internet intikt krijgt naast McDonald's.com ook de site van McSpotlight voorgeschoteld. Hierin wordt uitgebreid uit de doeken gedaan wat er volgens de criticasters mis is met de bekendste fast-foodketen ter wereld.

"De antiglobalisten misbruiken ons logo als symbool voor alles wat er mis is in de wereld", stelt algemeen directeur van McDonald's Nederland Paul van der Stoel ietwat verontwaardigd. "Maar McDonald's staat niet voor een slecht milieu, een aversie tegen vakbonden en ongezonde voeding, zoals zij suggereren. We organiseren deze open dag mede om de vooringenomenheid tegen ons concern te ontkrachten. Morgen kunnen onze klanten zien hoe er bij ons wordt omgegaan met maatschappelijke issues als milieu en voedselveiligheid. Iedereen kan dus gaan zien wat we doen en de mensen moeten dan zelf maar hun conclusies trekken. Wij hebben geen geheimen."

Van der Stoel stoort zich nog het meest aan het feit dat de kritiek volgens hem niet op de feiten is gebaseerd. "Er wordt nooit een inhoudelijke discussie door de critici gevoerd. We zetten ons namelijk wel in voor het milieu. Voor het einde van dit jaar staat er bijvoorbeeld een duurzame McDonald's die volledig op wind- en zonne-energie draait. Bovendien recyclen we vrijwel alles wat we gebruiken."

Dat het eten ongezond zou zijn, bestrijdt de topman van McDonald's eveneens. "We dwingen niemand om Big Macs te eten. Als onze klanten aan de lijn zijn, kunnen ze ook gewoon onze salad shaker bestellen."

Toch ziet Van der Stoel ook een positieve kant aan de hetze tegen zijn concern. "Kritiek hoort nu eenmaal bij een marktleider. Ik sta liever op de eerste plek met dit soort commentaar, dan op de tweede zonder." Echt last lijkt de hamburgergigant in Nederland overigens niet te hebben van de imagobeschadiging. Kinderen plakken nog steeds massaal hun neus tegen de autoruit wanneer de gouden M voorbij komt en dagelijks stillen 500.000 mensen hun trek in snacks bij de ruim 210 vestigingen die ons land telt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.