De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Landis-top vleugellam
na zeer slechte cijfers

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
PAUL KUIKEN veel te optimistisch (Foto: anko stoffels)
AMSTERDAM - De banken hebben de langlopende kredieten bij Landis opgezegd. Wel is voor twee weken een beperkte overbruggingsfinanciering toegezegd. Die moet de wankele ict-dienstverlener de tijd geven om orde op zaken te stellen.

Louis Detering, die als curator diverse geruchtmakende faillissementen begeleidde, is actief betrokken bij een snelle sanering van Landis. Hij probeert tevens op korte termijn een nieuwe raad van bestuur samen te stellen, waarin de banken meer vertrouwen hebben.

Zeer slechte resultaten hebben er toe geleid dat de ondernemingstop van ict-dienstverlener Landis opzij is geschoven. De raad van commissarissen nam gisteren het roer tijdelijk over in afwachting van nieuwe benoemingen.

President-commissaris Cees de la Haye kon gelijk aan de bak. De commissarissen voerden gisteren zelf de onderhandelingen met de banken over een overbruggingsfinanciering, die Landis veertien dagen lang lucht geeft. Die korte periode is ook nodig voor een ultieme poging de langetermijnfinanciering te regelen. Mislukt dat, dan is een surseance onafwendbaar.

De in dit soort penibele situaties zeer ervaren Louis Detering werd gisteren al bij de onderhandelingen betrokken. Paul Kuiken en zijn financiële rechterhand John Bus zijn op de achtergrond geraakt. President-commissaris De la Haye hield rekening met de mogelijkheid dat Kuiken en Bus binnenkort definitief het veld moeten ruimen. De verwachting was gisteren dat dit ook snel gaat gebeuren.

"Kuiken heeft even een snipperdag gekregen," zo verklaarde De la Haye de afwezigheid van zijn zakenvriend. Hij heeft Kuiken verboden op eigen initiatief actie te ondernemen. Alleen als hem dat wordt gevraagd, mag de bestuursvoorzitter de handen uit de mouwen steken.

De banken - in wier handen het lot van Landis volledig ligt - hebben het vertrouwen in Kuiken verloren. Herhaaldelijk heeft hij zich te optimistisch uitgelaten over de gang van zaken bij het concern. Twee weken geleden hield de topman nog bij hoog en bij laag vol dat de solvabiliteit rond de 20% lag. Dit percentage is precies het minimum dat de banken stellen voor continuering van de leningen. Gisteren bleek de solvabiliteit per eind 2001 te zijn gedaald naar 9%. De la Haye verklaart het verschil uit afboekingen van goodwill op vorig jaar gedane acquisities. De waardering daarvan zou 'subjectief' zijn geweest. Verder beloofde Kuiken uiterlijk 2 april met voorlopige resultaten te komen. Vervolgens zou dit dinsdagochtend gebeuren. Maar op het laatste moment werd de publicatie afgeblazen.

Gisteren liet Landis dan eindelijk weten dat in 2001 een nettoverlies is geleden van €52 miljoen. Hierin zitten incidentele lasten van €34 miljoen. In 2000 werd nog een nettowinst van €24,7 miljoen gerapporteerd. De omzet bedroeg in 2001 €695 miljoen, tegenover €667 miljoen in 2000. Het eigen vermogen daalde eind 2001 naar €24,4 miljoen, tegenover €64,6 miljoen in 2000. Op dat moment stond voor €146 miljoen aan leningen uit bij een consortium van banken, waarvan de Royal Bank of Scotland en de Belgische KBC de belangrijkste zijn.

De kansen om de distributiepoot te verkopen, lijken met de dag te slinken. Ook de animo voor andere delen van Landis, wordt steeds minder. Voor een reddingsactie zijn maar weinig handen op elkaar te krijgen. Bovendien heeft de aanhoudende onzekerheid over het lot van de onderneming zijn tol geëist.

De sfeer is intern op zijn zachtst gezegd vrij matig. Ook wordt getwijfeld aan de degelijkheid waarmee de boekhouding is opgezet. Naast Kuiken en Bus bestaat de raad van bestuur uit ex-Cisco marketing directeur Jean Pierre Verhoeven. Hij zou door kunnen schuiven naar de functie van bestuursvoorzitter. Maar dat stuit een deel van het Landis-kader tegen de borst.

Verhoeven wordt door hen mede-verantwoordelijk geacht voor het ontnemen van het Cisco-distributieschap een half jaar geleden. Verder wordt Verhoeven een gebrek aan betrokkenheid verweten. Ook Kuiken valt dat verwijt ten deel, omdat hij nog altijd tijd vrijmaakt voor investeringen in mediaprojecten, terwijl zijn eigen Landis dreigt om te vallen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.