De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Uitzendbedrijf Creyf's aast op overname wankel Kliq
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Chaotisch Kliq kan geen omzetcijfers presenteren.
AMERSFOORT - Het Belgische uitzendbedrijf Solvus Resource Group (SRG) wil op termijn het in grote problemen verkerende reïntegratiebedrijf Kliq overnemen. Als eerste stap neemt SRG (het voormalige Creyf's) een fors belang van 25 tot 30% in Kliq, dat nu nog voor 100% eigendom is van de staat.

Dat melden betrouwbare bronnen binnen het reïntegratiebedrijf. SRG was gisteravond niet voor commentaar bereikbaar. Naar verluidt wil SRG met een overname vooral de concurrentie van Randstad en United Services Group (dat Start overneemt) weerstaan. De Tweede Kamer gaf vorig jaar al aan dat Kliq alleen via een strategische alliantie overlevingskansen heeft. Een omzetgarantie die verantwoordelijk minister Vermeend (Sociale Zaken) Kliq in het vooruitzicht had gesteld, werd door de Kamer getorpedeerd.

Overnamegesprekken met onder meer verzekeraar Aegon liepen op niets uit. Via SRG hoopt Kliq alsnog de deuren naar de vorig jaar geprivatiseerde reïntegratiemarkt te openen. Dat is tot nu toe grotendeels mislukt. Het bedrijf verloor in rap tempo zijn dominante positie op de reïntegratiemarkt, maar is met ruim 10.000 van de 60.000 ww- en wao-trajecten nog wel marktleider. Oorzaken van de terugval zijn de toenemende concurrentie (met name van Arbodiensten), strengere kwaliteitseisen en zware bedrijfseconomische problemen. Kliq betrekt, als geprivatiseerd onderdeel van de voormalige Arbeidsvoorziening, zijn klanten vooral uit de publieke sector zoals de uitvoerder van de sociale verzekeringen, het UWV en de gemeenten.

SRG gaat zijn outplacementactiviteiten via Kliq doen. Het reïntegratiebedrijf laat zijn detachering en verloning via SRG lopen, zo is de voorlopige afspraak. Bij deze laatste activiteit gaat het om een omzet van ongeveer €40 miljoen.

Toch dreigt voor SRG een kat in de zak, zo waarschuwen ingewijden. De in België beursgenoteerde uitzender zou geen antwoord hebben op de grote interne (cultuur)problemen bij Kliq. Het bedrijf verkeert ondanks een bruidsschat van de staat van ruim €81 miljoen en het schrappen van 800 banen in grote financiële nood. Het bedrijf is door de raad van commissarissen recent op de vingers getikt omdat het over 2001 geen exacte omzetcijfers kan geven. Elke betrouwbare financiële prognose is daardoor onmogelijk. Experts vragen zich dan ook af hoe SRG goed boekenonderzoek bij Kliq denkt te doen. De directie van Kliq heeft de commissarissen wel aangegeven dat over 2001 een verlies is gedraaid van 'naar schatting' enkele tientallen miljoenen euro's. Over de eerste drie maanden zou het verlies ook fors zijn.

Kliq kampt met een zwak management en een directie (onder leiding van bankier Bart le Blanc) die maar niet in staat is de 2200 werknemers commercieel te laten denken. Het bedrijf kampt met een groot verloop en een meer dan gemiddeld ziekteverzuim, bij sommige onderdelen zelfs 20%. "Niet echt handige reclame als je ook verzuimmanagement aan het bedrijfsleven aanbiedt", schampert een ingewijde.

Het bedrijf wemelt verder van de externen - adviesbureaus en freelancers - 'die allemaal uit de grote ruif meegraaien', zo is een veelgehoorde klacht. Ook is er een grote toestroom van managers die onlangs bij voormalig staatsbedrijf KPN werden ontslagen.

De directie heeft zich verder zwaar vergaloppeerd met de automatisering, één van de belangrijkste redenen dat er geen exacte omzetcijfers kunnen worden gegeven. Door een opeenstapeling van ict-projecten komen sommige afdelingen amper aan werken toe. In sommige gevallen zitten medewerkers wekenlang gedwongen met de duimen te draaien of zijn complete dossiers van ww'ers en wao'ers zoek.

Met de verkoop door de voormalige Arbeidsvoorziening van automatiseringsbedrijf Werklinq aan Cap Gemini Ernst & Young verdween ook veel ict-kennis. Ingewijden verwachten dat als de staat Kliq niet snel van de hand doet dit zal leiden "tot een strop van vele miljarden euro's".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.