De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  General Electric zwak

Van een onzer redacteuren

   
 

NEW YORK - Tegenvallende verkopen bij General Electric, een onderzoek naar de boekhoudmethode van IBM en de aanhoudende spanningen in het Midden Oosten, waren de belangrijkste ingrediënten die gisteren tot een zwakke stemming op de Amerikaanse beurs in Wall Street leidden. De Dow Jones-index verloor 205,65 punten (2%) op 10176,08, terwijl de Nasdaq 41,86 punten (2,4%) terug moest naar 1725,21.

General Electric meldde een 2,7% lagere nettowinst van $2,5 miljard over het eerste kwartaal. Die terugval was vooral te wijten aan boekhoudkundige aanpassingen voor acquisities. Daardoor ontstond een last van ruim $1 miljard, dat was $0,10 per aandeel. De omzet bij GE bleef met $30,5 miljard vrijwel gelijk aan die van vorig jaar. Vooral dat laatste viel beleggers tegen. Gehoopt was op een beter verkoopcijfer. Gevolg was een forse koersdaling tot $33,75, ruim 9% minder dan het slot van woensdag.

Onder de technologiefondsen was computerfabrikant Apple een witte raaf met een koersstijging van $0,20 tot $24,86. De stijging volgde op een positief rapport van de analisten van UBS Warburg. Deze verhoogden het advies voor het aandeel van 'buy' naar 'strong buy'.

De overige technologiewaarden daarentegen moesten vrijwel alle in koers terug. Zo zakte Yahoo $2,99 tot $15,45. Het bedrijf maakte woensdag na afloop van de beurs bekend over het eerste kwartaal een verlies te hebben geleden van $53,6 miljoen, dat was $0,09 per aandeel. Tegenvallende advertentie-inkomsten drukten het resultaat.

IBM sloot $4,71 lager op $84,30. De beurswaakhond SEC heeft vragen gesteld over de boekhoudmethoden van de computergigant. Het zou beslist nog niet gaan om een officieel onderzoek. IBM zou de opbrengsten uit de verkoop van een glasvezelbedrijf hebben opgenomen als operationele winst.

De detailhandel deed het de afgelopen maand goed in de VS, getuige de hogere verkopen bij Wal-Mart. Die boekte in maart een omzetstijging van 9,5%. Bij collega J.C. Penney steeg de omzet met 6,8%.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.