De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Landis krijgt er van langs
   
 

AMSTERDAM - Automatiseerder Landis werd gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs volledig afgeserveerd na de bekendmaking van dramatisch slechte cijfers in combinatie met de mededeling dat de banken niet langer krediet willen geven. Het aandeel stond al vier dagen onder druk, maar kreeg nu met een verlies van 38% een nekslag. De AEX sloot eveneens lager, zij het minder dramatisch, op 509,60. Een verlies van 6,1 punten, ofwel 1,2%.

Bij het in nood verkerende Laurus werden de bestuurders gisteren aan de kant gezet door de raad van commissarissen. Hoewel de afzetting van de top niet met zoveel woorden werd bevestigd ("Ze hebben een snipperdag opgenomen en kunnen op afroep ingeschakeld worden", aldus president-commissaris De La Haye) houdt de markt rekening met hun vertrek. De ingreep door de raad van commissarissen volgde op de voorlopige cijfers die het bedrijf gisteren na diverse uitsteloperaties bekendmaakte. Landis boekte een verlies van €52 miljoen, inclusief incidentele lasten van €34 miljoen. In een toelichting op de cijfers werd duidelijk gemaakt dat de banken door de slechte solvabiliteit van Landis (9% in plaats van de door de banken vereiste 20%) niet langer bereid zijn om kredieten te verstrekken. De financiële problemen zijn daardoor nu zo groot geworden dat het bedrijf verwacht dat het moeilijk zal zijn om de salarissen voor de maand april te kunnen betalen. Landis verloor €0,24 en sloot op €0,39.

Philips noteerde 0,8% in de min op €31,60. Tijdens de handel meldde persbureau Reuters dat de halfgeleiderdivisie van Philips vandaag een alliantie gaat aankondigen met Motorola en STMicroelectronics. De concerns zouden de krachten gaan bundelen bij het onderzoeken en ontwikkelen van halfgeleiders. Philips bevestigt dat het vandaag een persconferentie houdt in Parijs over een samenwerking op het gebied van halfgeleiders, maar wil niet zeggen of STMicroelectronics en Motorola daarbij betrokken zijn.

De Koninklijke/Shell Groep heeft afgelopen woensdag het belang in het Britse olieconcern Enterprise Oil uitgebreid door 2,2 miljoen aandelen aan te kopen via zakenbank Schröder Salomon Smith Barney. Hiermee is de Koninklijke in bezit gekomen van ruim 71 miljoen aandelen Enterprise, ofwel 14,8%. De aandelen werden aangekocht voor €12, wat precies de hoogte van het bod is waarvoor Shell ruim een week geleden aankondigde Enterprise te willen overnemen. De olies werden gisteren €0,80 goedkoper op €59,65.

Printer- en kopieermachinemaker Océ maakte een samenwerking met de Britse branchegenoot Duplo bekend. Het bedrijf uit Venlo gaat met de Britten samenwerken op het gebied van het printen van boeken in kleine oplages.

De Stichting Begaclaim diende gisteren bij het Haagse gerechtshof een onderbouwing in van de schadeclaim tegen de Staat der Nederlanden wegens een onterecht strafrechtelijk onderzoek naar handel door Joep van den Nieuwenhuyzen met voorkennis in aandelen RDM. Het stuk wordt ingebracht in een hoger beroep tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank vorig jaar, die onder meer stelde dat de schade 'niet groot' kon zijn. Nu heeft de Stichting de claim onderbouwd. Begaclaim sloot onveranderd op €0,46.

Chemieconcern Akzo Nobel moet van de Amerikaanse Food and Drug Administration aanvullende informatie verstrekken over het antidepressivum Ariza. Daarom zal de introductie niet dit jaar al plaatsvinden. Beleggers reageerden teleurgesteld en brachten het aandeel met 5,7% terug op €48,09.

Voetbalclub Ajax haalde gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag een mooie winst binnen. Een dag eerder werd PSV geklopt in de Amstelcup, waardoor de finale in het toernooi in zicht kwam. Aandeelhouders beloonden de overwinning met een koerswinst van 6,1% op €5,20.

Euronext maakte gisteren bekend dat het bouwconcern HBG uit de Next 150 wordt verwijderd en wordt vervangen door Nagron Nationaal Grondbezit. Aanleiding vormt de overname van HBG door het Spaanse Dragados.

Bart Mos



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.