De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Andersen na bekentenis
nu uit op een schikking

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Andersen-accountant David Duncan keerde zich tegen zijn voormalige collega's en werd in ruil voor een coulante behandeling kroongetuige van justitie. (Foto: AP)
NEW YORK - Accountant Arthur Andersen is door de knieën gegaan voor justitie in de VS en gaat een bekentenis afleggen. Het concern zal toegeven zich schuldig te hebben gemaakt aan een misdrijf door het vernietigen van documenten inzake de omgevallen energiegigant Enron.

De ophanden zijnde schikking betekent dat de voor Andersen potentieel verwoestende aanklacht wegens belemmering van de rechtsgang in het Enron-schandaal onder voorwaarden van tafel gaat. Volgens de krant The New York Times is op hoofdlijnen een akkoord bereikt.

Andersen moet naast een bekentenis volledig medewerking beloven aan het justitiële onderzoek naar de ondergang van Enron. Het bedrijf uit Houston ging eind vorig jaar in een geur van fraude en corruptie over de kop. Andersen was de huisaccountant van Enron en werd vorige maand door justitie in staat van beschuldiging gesteld wegens het vernietigen van 'tonnen' aan documenten aan de vooravond van het geruchtmakende faillissement.

De accountant zal zich naar verwachting gedurende een proeftijd van enkele jaren moeten houden aan de overeenkomst met justitie. Het gaat daarbij ook om verregaande hervormingen binnen het concern. Bij schending van de schikking zal alsnog vervolging worden ingesteld, waarbij de bekentenis van Andersen tegen het concern zal worden gebruikt.

Andersen bestreed tot voor kort in felle toonaarden de aanklacht van justitie. Advocaten spraken van een 'doodvonnis' en betichtten de autoriteiten van 'machtsmisbruik'. Maar de rumoerige pr-campagne waarbij Andersen-medewerkers radeloos en soms huilend voor het voetlicht traden, is volledig stilgelegd nadat de top in Chicago besefte geen andere keus te hebben dan schuld bekennen.

Het keerpunt kwam eerder deze week toen voormalig Andersen-accountant David Duncan ten overstaan van de rechtbank in Houston schuld bekende aan het opzettelijk vernietigen van Enron-documenten om het onderzoek naar mogelijke fraude te dwarsbomen. Duncan werd in januari door Andersen de laan uitgestuurd en als hoofdschuldige gebrandmerkt in de pijnlijke affaire.

Later nam het concern gas terug en werd uit juridisch-tactische overwegingen beweerd dat Duncan niet met opzet had gehandeld. Zo hoopte Andersen de justitiële dans te ontspringen. Maar Duncan keerde zich tegen zijn voormalige collega's en werd in ruil voor een coulante behandeling kroongetuige van justitie.

Ook met de Amerikaanse beursautoriteit Securities and Exchange Commission (SEC) is naar verluidt een schikking op komst over de rol van Andersen in het Enron-debacle. Eerder was Andersen bijna akkoord met de betaling van $500 miljoen ter financiering van een compensatiefonds voor benadeelde Enron-aandeelhouders. Die deal viel in het water toen tal van grote cliënten Andersen dumpten als gevolg van de strafzaak. De SEC streeft nu naar een overeenkomst over hervormingen binnen Andersen.

Verder lijkt Andersen op korte termijn verlost te worden van civiele rechtszaken in de Enron-affaire. Het concern heeft een bod op tafel gelegd van circa $300 miljoen, waarmee procederende aandeelhouders en schuldeisers in principe akkoord gaan. Omdat bij Andersen niet meer te halen zou zijn hebben de gedupeerden inmiddels een reeks topbanken als gedaagden toegevoegd in een massale 'class action'. Daarin wordt aangevoerd dat beleggers verliezen hebben geleden van in totaal meer dan $25 miljard.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.