De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Israël: massagraf
voor Palestijnen

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Twee Palestijnse vrouwen lopen door een verwoeste straat in het vluchtelingenkamp in Jenin op de Westelijke Jordaanoever. (Foto: AP)
TEL AVIV - Het Israëlische leger heeft besloten de Palestijnse slachtoffers van de operatie in het vluchtelingenkamp in Jenin in een tijdelijk massagraf te begraven. Het zou gaan om ongeveer 200 Palestijnen. Volgens een legerwoordvoerder gebeurt dit om ervoor te zorgen dat de Palestijnen de lijken niet voor propagandadoeleinden gebruiken en om besmettelijke ziektes te voorkomen.

De Israëli's hebben in de acties op de Westelijke Jordaanoever ruim 4.000 Palestijnen aangehouden. Bijna de helft van hen werd na woensdag opgepakt, een teken van de verhoogde intensiteit van de Israëlische operatie, die op 29 maart begon.

Het leeuwendeel van de arrestanten is volgens het Israëlische leger al weer op vrije voeten nadat hun identiteit was gecontroleerd . Hij zei "dat meer dan honderd mannen wel als gezochte terroristen konden worden aangemerkt".

De meeste Palestijnen (ongeveer 700) hebben zich na zware gevechten overgegeven in Jenin in het noorden van de Westoever. Volgens, Ejal Shlein, de Israëlische commandant voor de Jenin-operatie, heeft Israël "al zijn doelen hier bereikt en zijn de meeste terroristen gearresteerd, gedood of hebben ze zich overgegeven".

Het leger zou ook grote hoeveelheden munitie en wapens hebben buitgemaakt, alsmede diverse aspirant-zelfmoordenaars die volgens Shlein "hun video-opnamen waarin ze hun gruwelijke act beschreven al hadden gemaakt." Voor Israël is de arrestatie van zoveel Palestijnen van groot belang voor het verkrijgen van informatie.

In de strijd om het vluchtelingenkamp in Jenin zijn deze week ook 28 Israëlische militairen gedood.

Hoewel Israël beweert dat de gevangenen goed worden behandeld, zegt de Palestijnse mensenrechtenorganisatie LAW dat een aantal Palestijnen in koelen bloede werd doodgeschoten nadat ze zich al hadden overgegeven.

In de ruïnes van de huizen die door Israëlische bulldozers werden platgewalst zouden diverse lijken van Palestijnen liggen. Tenminste dertig procent van het vluchtelingenkamp zou zijn vernield. Palestijnen zeggen dat ze soms als menselijk schild zijn gebruikt.

Gedwongen

Het zijn claims die niet door onafhankelijke bronnen kunnen worden bevestigd. Hetzelfde geldt voor de beweringen van Shlein "dat terroristen de wél vredelievende Palestijnse inwoners van het kamp dwongen hun huizen van boobytraps te voorzien".

Israël zegt ook weer een Palestijnse ambulance te hebben aangehouden die explosieven vervoerde. De toegang tot de bezette steden is door Israël verboden. Behalve het Rode Kruis protesteert ook de internationale pers tegen de door Israël opgeworpen barricades.

Het Israëlische leger zegt zich te hebben teruggetrokken uit ruim twintig dorpen op de Westoever. Een bewering die door de Palestijnen als "een grote leugen" wordt tegengesproken. In andere plaatsen kwam het leger juist voor het eerst in actie. De Israëlische troepen trokken onder meer de universiteit van Bir Zeit binnen, waar een groot aantal studenten werd gearresteerd. Ook het vluchtelingenkamp Ein Bet Alma en het dorp Daharjeh nabij Hebron werd ingenomen.

In de Geboortekerk in Bethlehem bevinden zich nog steeds ruim honderd gewapende Palestijnse mannen en een groot aantal burgers.De kerk is omsingeld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.