De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bonte Wever was al jaren 'rampcentrum'

Van onze correspondent

   
 

HARDENBERG/SLAGHAREN - Tot op de dag dat uitgaanscentrum De Bonte Wever in Slagharen na een 'brandje' in de sauna vorig jaar compleet in vlammen op ging, is het bedrijf onveilig geweest. Vier jaar geleden ging er al een brief van de brandweerofficier naar eigenaar Hennie van der Most dat de kans op doden of gewonden bij een brand zeer groot was. Slachtoffers vielen er vorig jaar wonder boven wonder niet. Wel is in een gisteren gepresenteerd kritisch evaluatierapport van de commissie Faber gebleken dat zowel gemeente, brandweer en de eigenaar behoorlijk wat steken hebben laten vallen.

Vanaf de oprichting van het bedrijf in de voormalige bontweverijhallen in 1981 tot aan het moment van de brand zat het niet goed. Wettelijke regels en verzoeken van de brandweer werden door eigenaar Hennie van der Most naast zich neergelegd of zelfs compleet genegeerd. Doordat de gemeente Hardenberg destijds ook geen sancties oplegde als Van der Most verzoeken of eisen niet nakwam, gebeurde er weinig. Overleggen, beloven, uitstellen of weer andere plannen maken. Deze overlegcultuur heerste vele jaren tussen de gemeente en de Bonte Wever. De gemeente Hardenberg erkende gisteren in een reactie fouten te hebben gemaakt in de controle en handhaving van de veiligheidsvoorschriften maar schrijft dat toe aan de gedoogcultuur van destijds. Deze opstelling was onder meer te wijten aan de economische afhankelijkheid van de Bonte Wever. Het complex bood werkgelegenheid aan vele dorpelingen en de ruim 600.000 gasten per jaar kwamen winkelen bij de lokale ondernemers. Wanneer men de zaak zou sluiten had dat een enorme economische slag betekend voor Slagharen.

Vliegvuur

In het rapport kwam verder naar voren dat tijdens de brand op de zevende mei de risico's voor de omgeving niet goed zijn ingeschat. Een rietgedekte boerderij op een afstand van 350 meter vanaf de Bonte Wever ging door zogeheten vliegvuur in vlammen op. Pas nadat de bewoonster drie keer aan de bel trok bij de politie en de brandweer werd actie ondernomen.

Hennie van der Most bleef gisteren zoals altijd de nuchterheid zelve. ,,Nee, ik heb geen regels aan mijn laars gelapt. Als ik alles aan elkaar zou sjoemelen hadden ze de tent wel dicht gegooid. Twintig jaar gleden waren de eisen ook heel anders. Ik ben het er dan ook niet mee eens dat in het rapport staat dat het complex onveilig was'', aldus Van der Most.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.