De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 10 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Afscheid van queen-mum
   
 

AMSTERDAM - Op indrukwekkende en waardige wijze hebben miljoenen Britten gisteren afscheid genomen van hun queen-mum, voor veel generaties de 'oma van de natie'. In een meeslepende en ontroerende, door haarzelf samengestelde dienst in Westminster Abbey in hartje Londen, bewezen Britse koninklijke familie, hoogwaardigheidsbekleders en vertegenwoordigers van internationale vorstenhuizen, onder wie koningin Beatrix, de laatste eer aan de tien dagen geleden overleden koningin-moeder.

Onze vorstin had één van de meest prominente plaatsen. Recht tegenover de kist, alleen gescheiden door het gangpad, zat zij naast de prinsen Harrie en William, prins Charles, prins Philip en koningin Elizabeth II.

Tranen

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
In Westminster Abbey neemt de Engelse koninklijke familie afscheid van de overleden moeder van koningin Elizabeth II. (Foto: AP)
Rond het middaguur kwam het openbare leven in heel het Verenigd Koninkrijk - van Schotland, het uiterst westelijke puntje Lands End tot Southend - tot stilstand, omdat massaal twee minuten stilte in acht werd genomen. In Londen, waar zich volgens de politie alleen al 500.000 mensen rondom de kerk en ruim één miljoen belangstellenden langs de route van de rouwstoet naar Windor Castle hadden verzameld om de queen-mum een laatste groet te brengen, lieten velen hun tranen de vrije loop.

Na afloop van de dienst werd de kist van de koningin-moeder per auto naar St. Georges Chapel in Windsor vervoerd. Soms wel 20 rijen dik hoopte het publiek zich langs de route op om het favoriete lid van het koninklijk huis voor de laatste keer te zien langsrijden. Waar zij kwam, steeg applaus op en werden bloemen op de rouwwagen gegooid.

Prins Charles, soms onverbloemd vechtend tegen de tranen, begeleidde zijn grootmoeder de hele weg in een volgauto. Daarmee aangevend hoe belangrijk zij voor hem was. De aartsbisschop van Canterbury, dr. George Carey, verwoordde het gevoel van het Britse volk over de koningin-moeder. Kort maar krachtig zei hij: "Als de zon verwarmde zij ons met haar stralen."

Veel Britten grijpen het overlijden van de koningin-moeder aan voor hernieuwde steun aan de monarchie. Uit de laatste opiniepeilingen blijkt dat 84 procent van de Britten achter de koninklijke familie staat. Al wil 30 procent van hen wel graag drastische hervormingen zien.

Camilla

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x503, 14kb)
Koningin Beatrix arriveert bij Westminster Abbey. (Foto: REUTERS)
Op de Britse televisie werd gistermiddag openlijk gespeculeerd over één van de belangrijkste aanpassingen, het aftreden van koningin Elizabeth II ten faveure van prins Charles. Hierdoor zou de huidige koningin in de onpartijdige, onomstreden rol van queen-mum kunnen kruipen. Deskundigen haalden daarbij de Nederlandse monarchie als voorbeeld aan, waar na hun aftreden de koninginnen Wilhelmina en Juliana op de achtergrond een bindende functie hadden.

En hoewel aanpassing van de Britse monarchie een langzaam proces zal zijn, waren gisteren wel de eerste tekenen van verandering te zien. Zo was de vriendin van prins Charles, Camilla Parker Bowles, prominent in de Westminister Abbey aanwezig. Iets dat tot voor kort ondenkbaar zou zijn geweest.

Eenmaal in Windsor Castle nam de koninklijk familie in beslotenheid afscheid van hun geliefde moeder, grootmoeder en overgrootmoeder. De queen-mum werd bijgezet in de graftombe van haar 50 jaar geleden overleden echtgenoot, koning George VI.

Tegelijkertijd werd daar ook de as van prinses Margaret, de acht weken geleden overleden dochter van de queen-mum, bijgezet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 10 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.