De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Mooie maand maart
   
 

AMSTERDAM - Maart was een mooie maand voor fondsbeleggers. Vuurwerk bleef uit, maar aandelenfondsen stegen wél over vrijwel de gehele breedte. Het vertrouwen van beleggers in beleggingsfondsen liep wel een deuk op. Uit cijfers van DNB bleek onlangs dat de inleg in 2001 slechts 30% bedroeg van die in recordjaar 2000. Obligatiefondsen waren het meest gevraagd.

De MSCI-Wereldindex steeg in maart met 3,5% en veel wereldwijde fondsen deden daar nog een schepje bovenop. Uit het overzicht van Morningstar blijkt dat Fortis Obam maar liefst 6,5% steeg. Robeco deed het met 3,8% eveneens beter dan de index. Beide fondsen hebben een rating van vier sterren, de op één na hoogste waardering. De aandelenmarkten wonnen terrein door positief economisch nieuws. De Amerikaanse economie laat significante tekenen van herstel zien, terwijl voor Europa ook het eind van de tunnel in zicht is.

Ondanks het feit dat Amerika eerder opkrabbelt uit de groeivertraging, moesten de Amerikaanse beleggingsfondsen de Europese fondsen voor laten gaan als het gaat om rendement. In Amerika is sprake van renteangst, de keerzijde van economisch herstel.

De MSCI-Europa-index steeg met 4,5%. Het groeige-

oriënteerde Trans Europe Fund van ABN Amro wist het meest van het optimisme te profiteren en kreeg er 6% bij. Groeifondsen richten zich op die aandelen waarvan wordt verwacht dat ze een hoge winstgroei zullen laten zien en kijken minder naar de waardering. Groeifondsen doen het vooral goed in een stijgende en optimistische markt.

Wie 12 maanden terugkijkt, ziet dat Europa een zwaar jaar achter de rug heeft. Ondanks het herstel van de afgelopen maand schrijven veel fondsen die in Europa beleggen, over een jaar bezien nog steeds verliezen in de dubbele cijfers.

Ook voor Aziatische fondsen was het een goede maand. In aanloop naar de einde van het fiscale jaar stegen de koersen in Japan. De overheid en bedrijven deden er alles aan om het fiscale jaar zo hoog mogelijk uit te gaan zodat de boeken er zo mooi mogelijk uitzien. Volgens kenners is deze stijging niet gebaseerd op fundamentele ontwikkelingen en derhalve geen lang leven beschoren. Ook de Aziatische opkomende markten blijven het goed doen. Nederlandse beleggingsfondsen behoorden tot de best presterende! Zie voor álle gegevens: www.morningstar.nl en www.dft.nl.

onder redactie van: Manno van den Berg.

bijdrage: Freddy van Mulligen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.