De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Premier Orban op
winst in Hongarije

   
 

door Ronald van Gessel BOEDAPEST - De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Hongarije is hoogstwaarschijnlijk gewonnen door de regerende conservatieve partij Fidesz-MPP van premier Viktor Orban, zo blijkt uit verscheidene peilingen die gisteren kort na het sluiten van de stembussen bekend werden gemaakt. De opkomst gaat met 71% van de 8,1 miljoen kiesgerechtigden naar een record.

Na telling van meer dan de helft van de stemmen zou Fidesz-MPP op 41,4 procent van de stemmen kunnen rekenen en de naaste concurrenten, de ex-communisten (en nu socialisten) op 40,8 procent.

De partij van Orban is er bij herhaling van beschuldigd desnoods in zee te willen gaan met de nog rechtsere en openlijk anti-semitische partij MIEP, maar deze lijkt onder de kiesdrempel van 5 procent uit te komen. Daarmee zou de MIEP uit het Hongaarse parlement, dat 386 zetels en één Kamer telt, verdwijnen. Dat lot lijkt overigens ook de liberale Bond van Vrije Democraten te zijn beschoren.

Hongarije heeft een ingewikkeld kiessysteem, waarbij het districtenstelsel en evenredige vertegenwoordiging door elkaar heen lopen. Op 21 april is er een tweede ronde in alle van de 176 districten waar geen van de kandidaten meteen meer dan 50 procent boekte. Dan zal de nieuwe regering definitief duidelijk worden. De MIEP heeft al aangekondigd dat haar kandidaten dan Orbans partij zullen steunen.

Andere voor de EU minder voordelige ontwikkelingen vinden plaats in Slowakije, waar de fel-anti-Europese premier Meciar weer aan de macht dreigt te komen. Voorts laait het nationalisme weer op in Tsjechië, waar de sociaal-democratische premier Zeman samenwerkt met zijn conservatieve voorganger Klaus. Samen willen zij niets meer horen over pogingen tot zelfs maar gedeeltelijk rechtsherstel voor de 3 miljoen Sudetenduitsers die na de Tweede Wereldoorlog over de grenzen werden gejaagd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.