De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bush: wereld is beter
af zonder Saddam Hoessein

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Amerikaanse president George Bush heeft afgelopen weekeinde in niet mis te verstane woorden duidelijk gemaakt dat hij ondanks de crisis in het Midden-Oosten nog steeds uit is op de verdrijving van de Iraakse dictator Saddam Hoessein.

De president voerde op zijn ranch in het Texaanse Crawford overleg met de Britse premier Tony Blair. "Het beleid van mijn regering is de verwijdering van Saddam en alle opties zijn open", zo verklaarde Bush tijdens een gezamenlijke persconferentie met Blair. De Britse premier leek enigszins afstand te nemen van die directe benadering en merkte in het algemeen op dat "de wereld en niet het minst het gewone Iraakse volk, beter af zou zijn zonder het regime van Saddam".

Bush en Blair wezen beide op het gevaar dat de Iraakse dictator massavernietigingswapens in handen krijgt. Bush zei niet te begrijpen waarom in Europa wordt aangehikt tegen de aanpak van Irak. "Dit is een man die chemische wapens heeft gebruikt tegen zijn eigen volk en die bezig is met de ontwikkeling van wapens die mogelijk ook op Europa gericht kunnen worden", aldus Bush. "Niets doen is geen optie", zo benadrukte premier Blair.

Bij de presentatie van zijn vredesplan voor het Midden-Oosten, afgelopen donderdag, haalde Bush ook al fel uit naar Irak. Hij hekelde Saddam vanwege de financiële steunverlening aan families van zelfmoordenaars en zei dat het regime in Bagdad zich daarmee schuldig maakt aan uitlokking van moord.

De wijze waarop Saddam omver zal worden geworpen, is nog 'onderwerp van discussie', aldus beide leiders. De Britse regering heeft volgens Amerikaanse functionarissen in het diepste geheim een rapport voorbereid over de opbouw van Saddams arsenaal aan massavernietigingswapens sinds het vertrek van de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties eind 1998. Het verslag wordt achter de hand gehouden en zal pas gepresenteerd worden, wanneer militaire actie ophanden is.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.