De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Extreem veel seksuele intimidatie
bij politie Hollands Midden

Van onze correspondent

   
 

e LEIDERDORP - Zo'n 46 procent van de vrouwelijke en 16 procent van de mannelijke agenten van het politiekorps van Hollands Midden heeft in 1998 en 1999 te maken gehad met ongewenste seksuele aandacht van collega's.

Drie procent van de vrouwen en 1 procent van de mannen kreeg daadwerkelijk te maken met seksuele dwang in ruil voor een beloning of privileges.

In vergelijking met andere bedrijfstakken worden vrouwen bij de politie tweemaal zo vaak geconfronteerd met seksuele intimidatie.

Dit meldt Politieprofiel, het personeelsblad van het korps Hollands Midden naar aanleiding van een onderzoek in 2001 van het Nederlands Instituut voor Sociaal Seksuologisch Onderzoek (NISSO) in opdracht van de Nederlandse Politiebond en de Stichting Politie en Emancipatie.

Avonddienst

Ruim 6000 agenten hebben een vragenlijst ingevuld. Volgens de onderzoekers wijken de uitkomsten voor Hollands Midden vrijwel niet af van andere politieregio's.

Bij vrouwen bestaat de seksuele intimidatie vaak uit ongewenste lichamelijke aanrakingen en beledigende uitlatingen over hun uiterlijk. Mannen hebben daarentegen vaak te maken met opmerkingen over hun vermeende seksuele capaciteiten.

Jongeren en alleenstaanden worden vaker slachtoffer dan oudere getrouwde collega's. Ook avonddiensten verhogen het risico. Ongeveer 14 procent van de vrouwen en 22 procent van de mannen zegt wel eens door collega's geconfronteerd te zijn met pornografische films of foto's.

Het onderzoek richtte zich ondermeer op wat er terecht is gekomen van plannen om seksuele intimidatie te bestrijden. Dit naar aanleiding van een soortgelijk onderzoek in 1993.

Een van de aanbevelingen was destijds het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Alle korpsen hebben die inmiddels maar slechts een op de tien slachtoffers meldt seksuele intimidatie bij de vertrouwenpersoon. Volgens de onderzoekers zijn de klachten sindsdien niet afgenomen.

De korpsleiding, de betreffende teams en de vertrouwenspersonen beraden zich de komende maanden over passende maatregelen om de ongewenste omgangsvormen binnen het korps de kop in te drukken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.