De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Wonder in Spanje zal
volgens prof. Rutten
donderdag gebeuren

   
 

BARENDRECHT - Prof.dr. F. Rutten, de vroegere secretaris-generaal van Economische Zaken, maakt zich op voor zijn uur van de waarheid. Hij zegt zeker te weten dat op donderdag 11 april om half negen 's avonds een groot natuurwonder gebeurt in het Spaanse dorpje Garabandal. "Ik verbind er mijn geloofwaardigheid aan", benadrukt hij.

Het wonder gaat volgens Rutten (67) gepaard met genezingen van zieken die er aanwezig zijn. Op dezelfde dag vindt er bovendien een "positieve gebeurtenis" in de Rooms-Katholieke Kerk plaats. Rutten verwacht dat paus Johannes Paulus II en de russisch-orthodoxe patriarch Aleksej II dan historische stappen tot hereniging zullen zetten.

Pelgrims

Een paar duizend mensen uit de hele wereld zullen volgens Rutten het wonder bijwonen, hoewel nog niet duidelijk is wat er precies gaat gebeuren. Vanuit Nederland en Vlaanderen reizen ruim 250 pelgrims af naar het kleine dorpje in het noorden van Spanje, om in de buurt van de pijnbomen getuige te zijn van het wonder dat vermoedelijk een kwartier duurt.

De meesten van hen, onder wie verlamde mensen, kankerpatiënten en andere ernstig zieken, gaan met een speciale door Rutten georganiseerde busreis. "Als zij genezen terugkomen, vormen zij een fantastische demonstratie van Gods almacht en liefde, die in de wereld zijn weerga niet kent", meent de oud-hoogleraar conjunctuurleer aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In september was hij voor het eerst zelf in Garabandal, waar tussen 1961 en 1965 vier meisjes vele malen Maria zouden hebben gezien en gehoord. Maria zou toen ook het grote wonder hebben voorzegd maar een datum werd niet publiek gemaakt.

Rutten baseert zijn verwachting op de opmerkingen van de meisjes, al zijn die volgens hem nogal onsamenhangend. Hij oogstte veel kritiek sinds hij zijn analyse over Garabandal vorig jaar maart openbaar maakte.

Kardinaal Simonis zei gisteren in een reactie dat hij gelooft dat er wonderen kunnen gebeuren, maar hij vindt het "uitermate speculatief" om 11 april een wonder te verwachten. Ook wijst hij erop dat de Mariaverschijningen nog steeds niet officieel zijn erkend. De Rooms-Katholieke Kerk is daarmee volgens hem buitengewoon voorzichtig: "Al was het alleen maar omdat de algemeen geldende regel 'Waar de hemel zich openbaart, ook de macht van de boze zich laat gelden' ook hier telt."

Christus

In het Vaticaan bestaat volgens Rutten verschil van mening over de strategie van de oecumene. De paus zoekt toenadering tot de orthodoxe kerken. Kardinaal Walter Kasper, hoofd van de Vaticaanse oecumeneraad, echter stelt de relatie met de protestantse kerken voorop. Volgens Rutten "saboteert" Kasper het werk van de paus.

Het geschil concentreert zich op de eucharistie, waarbij de paus geen concessies aan de protestanten wil doen. "Het natuurwonder van Garabandal brengt tot uitdrukking dat Christus positie kiest ten gunste van de paus", meent Rutten. Als de toenadering met de orthodoxen een feit is, zit de pauselijke missie erop. "Dan zal de paus snel sterven." Kort daarop zal een functionaris in het Vaticaan (de 'antichrist') de eucharistie afschaffen.

Dan begint een periode van drieënhalf jaar, die eindigt met een "strafgericht" en de wederkomst van Christus, die Rutten voor 2010 verwacht. De voortekenen daarvan zijn volgens hem duidelijk: de geloofsafval en het morele verval, in het bijzonder in de kerk. "Ik heb nog nooit zo'n verziekte organisatie gezien als de Rooms-Katholieke Kerk. Het is volstrekt hopeloos", zegt Rutten.

Als het wonder uitblijft, trekt Rutten zijn conclusies. Hij stopt dan als hoofdredacteur van het informatieblad van zijn Instituut voor Katholieke Informatie voor Nederland en Vlaanderen. Ook zal hij zijn functie als voorzitter van de lekenbeweging Witte Donderdag-2000 neerleggen. "Als het niet klopt, kloppen al mijn verhalen niet. Dan heb ik gewoon over de hele linie mijn lezers verkeerd voorgelicht", zegt Rutten.

(ANP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.