De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 6 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Kleine man van groot belang

door Valentijn Driessen

   
 

ARNHEM - Alleen de nieuwe trainer-coach van Vitesse zal zich achter de oren krabben bij een transfer van Victor Sikora. Echter, Mike Snoei die het meest in aanmerking komt voor promotie in Arnhem, kent Vitesse als hoofd jeugdopleiding als z'n broekzak en zal ongetwijfeld met een nieuw talent (Eldrigde Rojer) komen aanzetten. Vandaar levert een miljoenentransfer van de kittige aanvaller louter winnaars op. Allereerst Sikora zelf. Na drie jaar Vitesse en vijf interlands is hij, als hij aanstaande donderdag 24 jaar wordt, toe aan een nieuwe uitdaging in de vaderlandse top. Z'n toekomstige club (Ajax of Feyenoord) haalt met Sikora - van Poolse voorouders - een veelzijdige aanvaller in huis, die in ieder systeem z'n mannetje staat. En Vitesse kan financieel ruimer ademhalen en wat aflossen van de torenhoge schuldenlast waaronder de club zucht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Victor Sikora. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Zo driftig als Victor Sikora in het veld tekeer gaat, zo praat de kleine Deventenaar. Snel, overtuigend, in korte zinnen en zonder een blad voor de mond te nemen. De aanvaller van Vitesse weet wat hij wil en steekt z'n toekomstplannen niet onder stoelen of banken. "Naar een Nederlandse topclub en daarna naar het buitenland. Zoals Marc Overmars." Ajax, Feyenoord, PSV, het maakt hem niet uit. "M'n ontwikkeling stagneert sinds Ronald Koeman is vertrokken bij Vitesse. Ik zou dolgraag weer met hem willen samenwerken bij Ajax want hij kan me nog veel bijbrengen."

Direct contact met Ajax en Koeman is er nog niet geweest, maar Sikora geeft met glunderende pretoogjes toe dat hij de geruchten heeft opgevangen. "Je weet hoe dat gaat in de voetbalwereld." Hij kan zich goed voorstellen dat ze in Amsterdam geïnteresseerd zijn. "Ik kan overal in de aanval uit de voeten, ben Nederlander en de trainer weet wat voor speler en persoon hij met Sikora in huis haalt."

Niet voor niets stak Koeman de loftrompet over Sikora na Vitesse-Ajax toen z'n eigen vleugelspelers Wamberto en Andy van der Meyde faalden. "Het zijn de wedstrijden dat je er moet staan", weet Sikora. "Van der Meyde is een goede voetballer en ik gun hem een plaats in de selectie van Oranje, maar dan moet hij het wel waarmaken. Van belang is dat je regelmatig presteert en op het moment speelt Van der Meyde niet écht constant. Al vond ik hem tegen Heerenveen heel sterk."

Clausules in z'n contract heeft de Deventenaar niet in Arnhem. "Niet meer. Als ik de eerste twee jaar na mijn komst van Go Ahead Eagles niet aan dertig wedstrijden zou komen, mocht ik voor een half miljoen euro weg. Na een seizoen Vitesse stond de teller al op 27 en dus kunnen ze nu alles voor me vragen. Mijn contract loopt tot medio 2005."

Technisch-directeur Rob Baan van Feyenoord informeerde als eerste. Hij zag Sikora graag in combinatie met Pierre van Hooijdonk in De Kuip toen afgelopen winter bleek dat Jon-Dahl Tomasson zijn verbintenis niet wilde verlengen. "Ik heb bij Vitesse met Pierre een uitstekend seizoen gespeeld. In de rol van schaduwspits. Zo speel ik het liefst: rond een kopsterk, balvast, sterk aanspeelpunt. Al geef ik direct toe dat ik m'n beste wedstrijden heb gespeeld als vleugelaanvaller, komend van links of rechts. Ja, in het systeem met drie spitsen van Ronald Koeman bij Vitesse."

Vitesse zou 8 miljoen euro aan Feyenoord hebben gevraagd, hoewel dit wordt ontkend in Arnhem. In ieder geval vond Baan de vraagprijs voor Sikora te gortig. "Ze dachten in Rotterdam aan 4,5 miljoen euro." Inmiddels heet het dat Vitesse bereid zou zijn een bod van 6 miljoen euro te accepteren. Sikora: "Heb ik gehoord, maar nooit zwart op wit gezien. En Vitesse denkt meer voor me te kunnen vangen als ze me naar het buitenland transfereren. Klopt, maar ik wil eerst naar een Nederlandse topclub om me verder te ontwikkelen. Marc Overmars blijft m'n voorbeeld. Van Go Ahead Eagles naar de subtop, vervolgens naar de top van Nederland en dan naar het buitenland."

Opvallend genoeg viel Sikora bij Oranje viermaal in voor z'n voorbeeld Overmars. "Vooral de eerste keer tegen Turkije was heel speciaal. We hebben een goede verstandhouding. Hij brengt altijd een shirtje voor me mee als we met Oranje verzamelen. In de zomer kreeg ik eens een shirt opgestuurd met daarbij een mooi horloge. Dat zijn zaken, die me raken. Natuurlijk is Marc veel verder dan ik als speler. Hij houdt na een actie het overzicht en kiest de juiste voortzetting terwijl ik vaak te gehaast ben na m'n actie. Hij doseert z'n krachten ook beter tijdens een wedstrijd. Ik moet beter inschatten wanneer een onhaalbare bal haalbaar is en niet mijn krachten verspelen door achter werkelijk onhaalbare ballen te jagen. Bij Oranje praten we daar vaak over. Koeman hamerde er trouwens altijd op bij Vitesse. Ik weet exact wat hij bedoelt als hij zegt dat ik wel gif in m'n spel heb, maar de voortzetting af en toe te wensen overlaat."

Dat Sikora Vitesse aan het einde van het seizoen gaat verlaten, lijkt zeker. In z'n hoofd is de knop omgedraaid. "'t Lijkt me fantastisch om met betere spelers te voetballen. Mark van Bommel zet Dennis Rommedahl iedere wedstrijd een paar keer vrij voor de keeper. Voor een aanvaller is dat heerlijk. Je rendement stijgt vanzelf. Bij Vitesse is het minder want anders speel je niet bij Vitesse maar bij een topclub."

"Een transfer is zelfs van belang voor het voortbestaan van Vitesse", rekent Sikora voor. "De club heeft een lening van de gemeente Arnhem gekregen en kan deze pas afbetalen als ze twee of drie spelers verkopen." Daarnaast zitten nog diverse andere schuldeisers op het vinkentouw. Verkopen lijkt dus bittere noodzaak voor Vitesse. "Toch, als spelers hebben wij nauwelijks hinder ondervonden van de financiële problemen bij de club. Slechts ons salaris krijgen we af en toe wat later. Zo moeten we ons geld van de maand maart nog gestort krijgen. Het is iedere keer goed gegaan. Waarom nu niet?"

De voetballer Sikora moet door zijn trainers regelmatig worden afgeremd. Op zijn praatstoel is de international niet te stoppen. "Ik ben nu eenmaal een druk mannetje met een hoop energie. Af en toe te veel. In de kleedkamer kan ik evenmin stilzitten. Iedereen weet het. Ik kan goed de knop omzetten als het eerste fluitsignaal klinkt. Een beetje Engels ja. Nee, van faalangst heb ik nog nooit last gehad. Sommige spelers worden bang als ze 28.000 toeschouwers zien. Ik denk juist: prachtig, die wil ik wel even wat laten zien. Een mislukte actie remt mij niet af, maar moedigt me eerder aan tot een volgende actie."

Alleen als het over Sikora's familie en z'n overleden opa in het bijzonder gaat, stokt de woordenstroom. "Samen met m'n vriendin is mijn familie alles voor me. M'n oma, vader, moeder, zus, vriendin, ooms en tantes: als het even kan komen ze naar Vitesse om me te zien spelen." Een persoon ontbreekt in het rijtje. "Sinds zeven maanden. M'n opa, mijn grootste fan. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik het zover heb geschopt. Samen met m'n ouders."

Het verhaal van de Sikora's gaat terug naar de Tweede Wereldoorlog. "M'n opa is in Nederland gedropt als Poolse parachutist. Vandaar ook m'n achternaam. Sikora, daar heb je er niet veel van in Nederland. Na de bevrijding is opa gebleven en heeft samen met m'n oma Nederland mee helpen opbouwen. Een keiharde werker en die eigenschap hebben m'n vader en ik van hem geërfd." Iedere wedstrijd zat opa Sikora op de tribune. "Om naderhand samen met mijn vader m'n spel door te nemen. Zij hebben er altijd voor gezorgd dat ik met twee benen op de grond ben blijven staan."

Na vijf jaar Go Ahead Eagles kwam de rappe Sikora op 21-jarige leeftijd naar Vitesse. Tijd voor z'n opa en vader om hem eens flink de waarheid te zeggen. De Sikora's hadden altijd hard moeten werken, soms zeven dagen per week, terwijl de kleine Victor alles maar kwam aanwaaien. Ze vonden het prachtig, maar hij mocht de realiteit niet uit het oog verliezen. "Ieder moment kunnen je kansen keren. Mijn vader werkte keihard voor ons gezin en we woonden inmiddels in een mooi huis boven een bank. Een goede investering om later een vrijstaand huis te kunnen kopen. Van de ene op de andere minuut wilde niemand ons huis meer overnemen. Bij een gruwelijke overval werden een man en een zwangere vrouw op beestachtige wijze vermoord. M'n ouders vonden de slachtoffers. Verschrikkelijk."

"Voor je kansen moet je altijd keihard blijven werken, ook als het wat minder gaat. Of juist dan. Werken is het minste wat je kan doen. Zo leven m'n ouders en leefden m'n grootouders. Ik waag het niet m'n koppie te laten hangen. Het is me toentertijd zodanig ingepeperd dat het nu nog door m'n hoofd spookt als het even niet loopt in het veld. Ik kan altijd een tandje bijzetten. Anders krijg ik de wind van voren. Helaas niet meer van opa, wel van mijn vader."

Zeven maanden geleden ging het fout. "Opa lag op zijn sterfbed en ik voelde me niet in staat te spelen. 's Avonds moesten we tegen FC Utrecht. M'n opa sprak of brabbelde alleen nog maar Pools. Ik wilde bij hem blijven. Toen kwam m'n oma en vroeg me om naar Vitesse te gaan en gewoon te spelen. 'Zo zou opa het willen', zei ze. Na afloop stond m'n oma me op te wachten. Opa was gestorven en ze vertelde dat het goed was zo."

Nog altijd vecht Sikora tegen de tranen als hij aan die dag terugdenkt. "Opa is voor mij ook niet weg. Niet alleen vanwege zijn wijze lessen, maar als we het veld opkomen kijk ik altijd even naar boven. Naar hem. En twee dagen na een wedstrijd bezoek ik trouw z'n graf in Deventer. Ik zal nooit vergeten waar m'n wortels liggen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 6 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.