De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 6 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Miljoenenclaim tegen
Luxemburgse bank

   
 

door Eric van Staten en Alex de Vries AMSTERDAM - De Krediet Bank Luxembourg (KBLux) kan een miljoenenclaim tegemoet zien van een groep Nederlanders met een geheime buitenlandse bankrekening. Honderden vermeende belastingfraudeurs werden de afgelopen maanden door de Belastingdienst aangeslagen.

De fiscus baseert zich bij zijn kruistocht op vertrouwelijke KBLux-gegevens die in 1994 door een ex-medewerker van de bank werden gestolen. De gestolen microfiches met daarop duizenden namen en banksaldo's kwamen vorig jaar via Belgische collega's bij de Nederlandse fiscus terecht.

Volgens de vermeende belastingontduikers heeft KBLux hiermee het bankgeheim geschonden en daarmee onzorgvuldig gehandeld. De 'fraudeurs' doen een beroep op de 'stroppenpot' van de bank om de door de fiscus opgelegde boetes, die kunnen oplopen tot 100 procent en heffingsrente, te kunnen verhalen. Daarnaast claimt de groep klagers vergoeding van advocaatkosten voor rechtsbijstand én het renteverschil tussen wat de KBLux over spaartegoeden uitkeert en wat men bijvoorbeeld bij een Nederlandse bank zou hebben ontvangen als men niet had gekozen voor een geheime buitenlandse rekening. "In ruil voor een gegarandeerd bankgeheim hebben de rekeninghouders tenslotte genoegen genomen met een langere rente over hun spaargeld", licht de Amsterdamse fiscaal advocaat Lionel Lalji de juridische actie tegen KBLux toe. Samen met zijn Hilversumse collega Sam Bharatsingh staat hij een vijftigtal vermeende belastingontduikers bij. De raadslieden hebben begin vorige week de KBLux officieel aansprakelijk gesteld.

Uitgaande van ongeveer 6000 rijke landgenoten waarop de fiscus op dit moment jacht maakt, verwacht Lalji dat de uiteindelijke claim bij de Luxemburgse bank in de vele tientallen miljoenen euro's zal kunnen lopen. Opmerkelijk is dat naast materiële schade ook immateriële schade wordt geclaimd. "Onze cliënten zijn door nalatigheid van KBLux in hun goede naam en eer aangetast. In enkele gevallen is zelfs sprake van opgelopen geestelijk en lichamelijk letsel."

De bank heeft nog niet gereageerd op de aansprakelijkheidsstelling en was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens de advocaten hebben diverse cliënten al in 1997 bij de Luxemburgse bank

hun bezorgdheid geuit na de eerste berichten dat vertrouwelijke gegevens na diefstal door ex-medewerkers in handen van de Belgische fiscus waren gekomen.

"De bezorgde rekeninghouders hoefden zich nergens zorgen over te maken. Het zou volgens de KBLux nooit zover komen dat de Nederlandse belastingdienst gebruik zou maken van de onrechtmatig verkregen informatie. Dat werd hun, zo blijkt nu, ten onrechte verteld. De bank adviseerde haar rekeninghouders in de jaren 1990 tot en met 1993 nota bene om coderekeningen om te zetten in op naam gestelde rekeningen. Dat hebben ze geweten."

Mr. Lalji is van mening dat de KBLux in strijd heeft gehandeld met de zorgvuldigheidsnormen die binnen de bankwereld gelden. Ook beticht de advocaat de bank van nalatigheid. "Nadat de diefstal bekend was geworden, had men onmiddellijk alle cliënten moeten informeren en hen in de gelegenheid moeten stellen hun rekening op te zeggen of om te zetten in een zogenoemde alias- of coderekening. Dat is niet gebeurd."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 6 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.