De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 6 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Antonov-fanclub
ziet zich zitten
op een pot vol goud

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Sinds de oprichting van transmissieproducent Antonov in 1991 heeft het bedrijf nog geen zwarte cijfers kunnen schrijven. Ook heeft nog geen enkele auto met een Antonov-transmissie een showroom verlaten. Toch hebben de aandeelhouders van het aan de beurzen van Londen en Amsterdam genoteerde fonds nog altijd het volste vertrouwen in het succes van de automatische versnellingsbak.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Roumen Antonov weet zich gesteund door een heuse fanclub van aandeelhouders.
Dit bleek gisteren tijdens de informeel getinte en zeer goed bezochte aandeelhoudersvergadering. Een vergadering die op verzoek van de beleggers zelf werd gehouden. De investeerders in het aandeel zijn zo enthousiast dat ze graag eens met de leiding van het bedrijf van gedachten wilden wisselen. Zoals ze al geruime tijd met elkaar op een forum van een beleggerswebsite doen.

Opvallend is het diverse pluimage onder deze aandeelhouders. Zoals een huisarts, een loodgieter, automonteurs, ondernemers en wao-ers. Dagelijks bespreken zij op het forum de gang van zaken van hun favoriete aandeel. "De saamhorigheid onder de beleggers is opvallend", zo weet een aandeelhouder. "Iedereen gelooft heilig in de transmissie. Je kunt gerust van het ontstaan van een Antonov-clan spreken."

Veel nieuws kreeg de Antonov-fanclub overigens niet te horen. Uitvinder van de transmissie en eigenaar van het bedrijf Roumen Antonov somde voor de zoveelste keer de voordelen van zijn versnellingsbak op. Zo benadrukte de Roemeense kernfysicus dat zijn automatische versnellingsbak goedkoper, zuiniger en kleiner is dan die van de concurrenten. Bovendien verwacht het concern dat in de toekomst steeds meer auto's met een automaat worden uitgerust.

Inmiddels heeft Antonov na tien jaar eindelijk een licentie aan Honda verkocht. Welk bedrag de Japanse autofabrikant hiervoor heeft betaald wilde de Roemeen niet zeggen. Hoeveel auto's met een Antonov-transmissie worden uitgerust kregen de aandeelhouders evenmin te horen.

Ook op de vraag wanneer de eerste 'Antonov-auto' op de weg verschijnt, moest de ondernemende wetenschapper het antwoord schuldig blijven. "We kunnen geen datum geven, maar dat het gaat gebeuren staat vast" Commercieel directeur Mike Emmerson legde uit waarom: "De autobranche is een gesloten gemeenschap. Het is moeilijk daar tussen te komen. Maar veel fabrikanten hebben tegen mij gezegd 'als hij het doet, doe ik het ook'. Iedereen wil graag de eerste tweede zijn."

Maar zo lang dit niet zwart op wit staat, valt over de winst en daarmee het dividend voor de aandeelhouders niets te zeggen. Dit lijkt de beleggers echter niet te deren.

Hun oordeel over het aandeel luidt bij vrijwel allemaal hetzelfde. "We zitten op een goudmijn", jubelt een overtuigde aandeelhouder terwijl medebeleggers om hem heen heftig knikken. Hij investeert ruim anderhalf jaar in het aandeel. "Ik begon met 500 stuks en heb er nu 44.000. Als dat geen vertrouwen uitstraalt."

Dat nog geen enkele auto met een Antonov-transmissie op de weg te vinden is, baart de aandeelhouders geen zorgen. Als er één schaap over de dam is volgen er meer, zo luidt de consensus. "En dan lopen wij binnen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 6 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.