De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 6 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Zinni doorbreekt
isolement Arafat

Van onze redactie

   
 

buitenland RAMALLAH - Onder de dreiging van Israëlische tanks heeft de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni gisteren een bezoek gebracht aan de Palestijnse leider Jasser Arafat in zijn belegerde hoofdkwartier in Ramallah. Het Israëlische leger ging onverminderd door met het aanvallen van Palestijnse doelen op de Westelijke Jordaanoever. Bij gevechten in Nabloes kwamen zeker veertien Palestijnen om het leven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
De Palestijnse leider Jasser Arafat ontmoette gisteren in zijn belegerde hoofdkantoor in Ramallah de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni. (Foto: AP)
De Amerikaanse gezant sprak anderhalf uur met de Palestijnse leider. Arafats adviseur Nabil Aboe Rudeina deelde na afloop van het onderhoud mee dat meerdere gesprekken zijn gepland om de uitvoering van het Tenet-plan, een vredesinitiatief van de CIA-directeur, te bewerkstelligen.

Het bezoek van Zinni heeft een einde gemaakt aan het isolement van Arafat, dat acht dagen geleden begon met de belegering van zijn complex in Ramallah.

Donderdag had het Israëlische kabinet nog besloten het totale isolement van Arafat te handhaven. Een poging van de Europese Unie de Palestijnse leider te bezoeken werd resoluut afgewezen. Ook Zinni's missie leek aanvankelijk te mislukken.

De opheffing van Arafats isolement is een vooruitgang in de patsstelling tussen Israël en de Palestijnen. Een definitieve doorbraak in het vastgelopen conflict lijkt volgende week te komen met de komst van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell naar de regio.

Dat Powell pas volgende week naar het Midden-Oosten komt heeft tot ontevreden reacties bij de Palestijnen geleid. De Palestijnse minister van Informatie zei dat "het Israëlische leger nog een week de gelegenheid krijgt van de Amerikanen om misdaden uit te oefenen tegen het Palestijnse volk".

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde gisteren dat Israël blij is dat de Amerikaanse president Bush niet heeft gevraagd om 'onmiddellijke terugtrekking' van de Israëlische strijdkrachten uit de steden op de Westelijke Jordaanoever. "Wij hebben beslist niet de bedoeling daar te blijven. Wij trekken ons terug als wij de terroristennesten hebben opgeruimd."

De diplomatieke pogingen zijn gisteren opnieuw overschaduwd door aanhoudende gevechten in verschillende Palestijnse steden op de Westoever. De heftigste gevechten vonden plaats in Nabloes, waar veertien Palestijnen gedood werden. Zeker 24 mensen raakten gewond. In een vluchtelingenkamp in Jenin werd een Palestijnse politieman dodelijk getroffen. Israël heeft de afgelopen week zes grote Palestijnse steden bezet en enkele honderden Palestijnen opgepakt.

De belegering van de Geboortekerk in Bethelem ging gisteren haar vierde dag in. Op een persconferentie in Rome verklaarde pater Giacomo Bini, overste van de franciscaner orde, dat de gelovigen die zich momenteel in de kerk bevinden daar zullen blijven om een bloedbad te voorkomen. In de Geboortekerk hebben ongeveer 240 Palestijnen hun toevlucht gezocht.

De Israëlische bevolking steunt de acties van het leger in de Palestijnse gebieden met een ruime meerderheid. Volgens een opiniepeiling kan premier Sjaron rekenen op steun van 72 procent van de Israëliërs. Slechts 17 procent is tegen de grootschalige acties.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 6 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.