De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 6 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Nationalisme dreigt in Midden-Europa

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - In 'Brussel' wordt bezorgd gereageerd op het opkomend nationalisme in Midden-Europa, in precies de landen die naar alle waarschijnlijkheid vanaf 2004 lid zullen worden van de Europese familie. In Hongarije, Tsjechië en Slowakije staan de komende maanden verkiezingen voor de deur en in elk van die landen zijn nationalistische partijen favoriet. Morgen opent Hongarije de reeks met de eerste ronde van de parlementsverkiezingen.

Voor het meeste wenkbrauwengefrons in Brussel zorgt de stembusgang in september van de Slowaken. In Bratislava komt mogelijk de voormalig premier Meciar, een autoritair en nationalistisch politicus, opnieuw aan de macht, wat een lelijke streep zou trekken door de Slowaakse ambitie om snel deel te nemen aan EU en NAVO. Maar ook Hongarije en Tsjechië kleuren steeds bruiner en zwarter.

In Hongarije worden morgen parlementsverkiezingen gehouden, waarbij een spannende strijd wordt verwacht tussen de conservatieve FIDESZ-partij van premier Viktor Orban en de socialistische oppositie, geleid door Peter Medgyessy, eens minister van Financiën in het communistische tijdperk.

Orban, pas 38 jaar en al vier jaar regeringsleider, heeft geen enkele moeite met het bespelen van de nationalistische kaart. Hij heeft zijn land de NAVO binnengeloodst wen hoopt dit jaar hetzelfde te kunnen doen bij de EU.

"Orban is niet populair in Brussel, we houden niet van het sfeertje dat hij de laatste maanden heeft gecreëerd en van de manier waarop hij extreem-rechts omarmt", aldus een Brusselse diplomaat.

De tegenstanders van Orban verwijten hem electoraal gewin na te streven met schaamteloze nationalistische maatregelen, zoals een begin dit jaar ingevoerde wet die 3,5 miljoen Hongaren in het buitenland bevoordeelt. Voorts heeft Orban al laten weten desnoods in zee te gaan met de extreem-rechtse MIEP-partij, die openlijk antisemitisme belijdt.

Ook in Praag hebben de nationalisten de wind in de zeilen. Tsjechië wordt sinds 1998 geleid door de sociaal-democraat Milos Zeman. Diens minderheidsregering overleefde alle stormen dankzij de steun van de conservatieve democratische partij van ex-premier Klaus.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 6 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.