De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 6 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  'Intifada' aan de Schelde
   
 

door Gemma Buters ANTWERPEN - De schrik zit er goed in bij de joodse gemeenschap in Antwerpen na de zware rellen door pro-Palestijnse moslims van eerder deze week. In de oude joodse wijk bij het station zijn ondanks de nadering van de sabbat opvallend veel winkels gesloten. Het blauw van politie-uniformen mengt zich met de traditionele lange zwarte jassen en hoeden van de orthodoxe joden, die inkopen doen bij kosjere slagers en bakkers. Synagogen houden de rolluiken omlaag. Joodse studenten bewaken de gebedshuizen.

"Natuurlijk zijn we bang", zegt Mochi Hoffy's, die met twee broers Hoffy's restaurant en delicatessenwinkel in de Lange Kievitstraat uitbaat. "Het gaat maar door. Gisteren zijn er nog twee joden door een stel Arabieren in elkaar geslagen. Vannacht ging er een auto in de brand. Mijn kinderen durven niet meer buiten te spelen en zelf voel ik me 's avonds niet meer veilig op straat."

Het conflict in het Midden-Oosten verhit de gemoederen in de Scheldestad. Antwerpen telt een hechte joodse gemeenschap van zo'n 17.000 zielen en een 30.000 koppen tellende moslimbevolking. Normaal leven beide bevolkingsgroepen vreedzaam naast en door elkaar heen, maar sinds het begin van Palestijnse opstand is de stemming omgeslagen. De pesterijen en scheldpartijen tegen joden namen toe, de spanning in de migrantenwijken steeg.

Deze week sloeg de vlam in de pan. Twee synagogen werden met molotovcocktails bestookt en een pro-Palestijnse demonstratie ontaardde in zware rellen, plunderingen en vernielingen. Met moeite wist de politie de allochtone relschoppers uit de joodse buurt te houden. In het joodse kamp wordt de vergelijking al gemaakt met de beruchte Kristalnacht van 1938, toen in Duitsland joodse winkels en synagogen op grote schaal in brand werden gestoken.

"Het was de intifada aan de Schelde", zegt Henri Rosenberg, advocaat, publicist en professor in joods recht. "De beelden waren angstaanjagend. Het leek precies de opstand in de bezette gebieden: de geblokte sjaals, Arabische slogans, van haat uitpuilende ogen. En dat is dan de derde generatie immigranten die men nu stemrecht wil geven. Onze kinderen gaan toch ook niet in de Arabische wijken de boel kort en klein slaan?"

Vlaams Blok

Rosenberg waarschuwt dat de woede van jonge moslims kan overslaan naar de hele westerse samenleving, waar zij volgens de advocaat slechts afkeer tegen koesteren. "Ik kan me indenken dat veel joden het nu eens zijn met het Vlaams Blok, dat de relschoppers op een vliegtuig naar Marokko wil zetten", bekent Rosenberg. "Dit is een vijfde colonne in onze samenleving."

Even verderop, bij Braun's Grocery, vertelt winkelbediende J.V. - "Zet mijn naam er niet bij, je weet maar nooit" - hoe hij die dag tot twee keer toe door langsrijdende Arabieren werd uitgemaakt voor 'vuile jood'.

Joden noemen België ook wel 'malchut shell chessed', een koninkrijk van barmhartigheid, omdat ze hier na de Tweede Wereldoorlog gastvrij werden ontvangen. Het is de vraag hoe lang het gezegde nog zal overleven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 6 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.