De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 6 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Marine verdient op
Antillen stuk beter
dan in Afghanistan

   
 

door Roy Klopper DEN HAAG - Bemanningsleden van Nederlandse marinefregatten in het gerieflijke Caribische gebied krijgen veel meer salaris dan hun collega's die momenteel deelnemen aan de grimmige Afghanistan-missie 'Enduring Freedom' in de Perzische Golf.

Om dergelijke vreemde tegenstellingen in de nabije toekomst te voorkomen, wil de marinetop de buitenlandtoelage die de Antillen-militairen van oudsher ontvangen volledig afschaffen.

Dit betekent voor een korporaal al snel een brutoloonderving van 1200 euro per maand.

Marinebevelhebber vice-admiraal C. Duyvendijk verdedigt deze forse ingreep in een uitgelekt intern memo aan zijn personeel door te spreken van 'een onacceptabele situatie' en 'onrechtvaardigheid in financiële compensaties'.

Woedend

De vakcentrales zijn woedend over het plan. Voorzitter J. Debie van de Vakbond voor Defensiepersoneel kenschetst de voornemens als 'snode plannen die zorgen voor grote onrust'. "Dergelijke loonmaatregelen mogen helemaal niet worden genomen zonder overleg met de bonden." De marine zegt in een reactie dit overleg nog te gaan voeren.

Waar opvarenden van reguliere fregatten louter een vaartoelage ontvangen, krijgen de Antillen-gangers op hun zogeheten 'stationsschip' daar bovenop nog een buitenlandtoelage. "Dat is het gevolg van een zeer oude afspraak, waarvan de achtergrond achterhaald is. De regeling zorgt echter wel voor kromme verhoudingen tussen de lonen van mensen die hetzelfde werk doen", aldus marinezegsman R. Lokman.

Daarom wil vice-admiraal Duyvendijk deze toelage uiterlijk in 2005 laten sneuvelen. Dit gebeurt zodra het huidige Antillen-stationsschip Hr.Ms. Bloys van Treslong terug is in Den Helder. Het geld dat hiermee vervolgens wordt bespaard, vloeit in de pot voor de vaartoelages en wordt op die manier eerlijk herverdeeld onder de opvarenden van alle fregatten. "Zo gaat een kleine groep er weliswaar op achteruit, maar heeft een veel grotere groep er baat bij."

Marinezegsman R. Lokman zegt niet te kunnen aangeven hoeveel geld de marinemensen in het relatief rustige Antillengebied nu precies meer in hun soldijzakje vinden dan hun collega's die hetzelfde controlewerk uitvoeren in veel gevaarlijkere oorlogsgebieden. "Dat hangt erg af van functies, rang en de duur van verblijf."

De Vakbond voor Defensiepersoneel komt met een rekenvoorbeeld van een ongehuwde korporaal, die maandelijks 1200 euro minder ontvangt als zijn buitenlandtoelage verdwijnt. "En bij hogere rangen worden die verschillen nog groter."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 6 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.