De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Londen bereidt zich
voor op uitvaart
Queen Mum

Van onze correspondent

   
 

LONDEN - De uitvaart van de afgelopen zaterdag op 101-jarige leeftijd overleden Britse koningin-moeder zal dinsdag naar verwachting meer dan een miljoen rouwenden op de been brengen in het centrum van Londen. Vandaag wordt de lijkkist met grote militaire eer vervoerd van St. James's Palace naar Westminster Hall naast de Big Ben, waar het publiek tot maandagavond afscheid van de populaire Queen Mum kan nemen.

Liefst zestig straten en pleinen in hartje Londen zijn voor deze plechtigheid afgezet. Achter de baar zullen veertien leden van het Britse koninklijk huis lopen, onder wie de twee achterkleinzonen prins William en prins Harry. Zij stonden erop net als in 1997, toen hun moeder prinses Diana werd begraven, aan de rouwplechtigheid deel te nemen. Koningin Elizabeth heeft haar dochter prinses Anne voor deze bijzondere ceremonie toestemming gegeven eveneens achter de baar te lopen. Vrouwen waren daar tot nu toe uit traditie van geweerd.

Circa zestienhonderd militairen van landmacht, luchtmacht en de zeestrijdkrachten begeleiden in ceremonieel tenue de achthonderd meter lange stoet. De vier kleinzonen van de koningin-moeder, de prinsen Charles, Andrew, Edward en burggraaf Linley zullen in Westminster Hall een deel van de wake overnemen van de vier militairen, die de kist bewaken. De BBC zendt de ceremonie vandaag vanaf elf uur tot kwart over drie rechtstreeks uit. De publieke omroep ligt bij een deel van de natie onder vuur omdat een nieuwslezer bij het brengen van het nieuws van het overlijden van de koningin-moeder geen zwarte das en pak droeg. Prins Charles had hierover een opmerking gemaakt.

De Britse premier Tony Blair prees net als de premiers van Schotland, Noord-Ierland en Wales de koningin-moeder tijdens een speciale zitting in het Lagerhuis als iemand die het land verenigde. Het parlement was vervroegd teruggekomen van het paasreces om eer te betuigen aan de Queen Mum. "Zij hield van haar land en haar land hield van haar", zei de Labour-premier.

Koningin Beatrix zal aanstaande dinsdag de plechtigheden rond de begrafenis bijwonen. Het Nederlandse Koninklijk Huis zal aanstaande maandag en dinsdag zogenaamde lichte hofrouw aannemen ter nagedachtenis aan Elizabeth.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.