De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Scepsis bij Sjaron
over rol Amerika

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De Israëlische premier Ariel Sjaron heeft uiterst koel gereageerd op de Amerikaanse pogingen de diplomatie in het conflict met de Palestijnen weer nieuw leven in te blazen. Sjaron geeft de Amerikaanse bemiddelaar Zinni weliswaar de gelegenheid de Palestijnse leider Jasser Arafat in zijn belegerde hoofdkwartier in Ramallah te bezoeken, maar zegt het Israëlische offensief op de Westoever gewoon door te zetten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x309, 28kb)

"Onderhandelingen vóór het Palestijnse geweld is onderdrukt, zal het terrorisme weer doen opleven", aldus Sjaron. Zinni probeert wanhopig een staakt-het-vuren te bereiken voordat zijn baas, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, de regio aandoet.

Ondanks de protesten van de VS om niet nog meer steden op de Westoever te bezetten, trok Israël gisteravond Hebron binnen. Van alle Palestijnse steden op de Westoever is alleen Jericho nog niet ingenomen.

Het Israëlische offensief van woensdag in Nabloes heeft voor het eerst flinke tegenstand ontmoet. Ondanks de meer dan honderd tanks die werden ingezet en de luchtsteun die werd verstrekt door gevechtshelikopters, werd met name in de oude binnenstad hevig gevochten. Nabloes, een stad van 100.000 inwoners, heeft ook onder de Palestijnen de reputatie van een 'harde stad'. De Palestijnen melden vier doden vanuit Nabloes. Ook zijn hier honderden mensen opgepakt. In totaal zouden zo'n 1100 Palestijnen in de nu een week durende Israëlische 'blitzkrieg' zijn gearresteerd.

Geboortekerk

De situatie rond de heilige Geboortekerk in Jeruzalem is nog steeds gespannen. In de kerk schuilen zo'n 240 Palestijnen; burgers, maar vooral gewapende militieleden. Gisteren beschuldigden ze Israël ervan een aanval op de kerk voor te bereiden en onder meer een toegangsdeur aan de zijkant van het complex te hebben opgeblazen. Het leger ontkent de beschuldigingen en zegt dat het slechts geschoten heeft op gewapende Palestijnen die de kerk probeerden te ontvluchten.

Een van de Palestijnse 'hardliners' in de kerk, Aboe Hatem, vertelde deze krant via zijn mobiele telefoon dat men onder "strikte orders staat niet op de Israëli's te schieten, tenzij we daartoe worden gedwongen om onszelf en de waardigheid van de kerk te beschermen". Hij noemde het moraal onder de manschappen 'hoog'.

Vader Ebrahim Faltas verzekerde eveneens via de telefoon, dat wel degelijk een zijdeur van de kerk was opgeblazen. Hij zei dat het Vaticaan in het conflict bemiddelt en dat niets minder dan een Israëlische aftocht uit de voor het christendom zo heilige stad wordt geëist.

Klokkenluider

Rond de kerk viel gisteren één dode. De 54-jarige zwakbegaafde klokkenluider van de kerk die wilde gaan werken zou door een Israëlische scherpschutter voor de kerkdeur zijn doodgeschoten.

Vanuit Nabloes worden vier Palestijnse doden gemeld. In Jenin zouden zes Palestijnen zijn gedood. Hetzelfde geldt voor een Israëlische soldaat in Jenin en een lid van de Israëlische grenspolitie in Hebron.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.