[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

FC Utrecht bereikt bekerfinale ondanks sterk optreden Ajax 2
Met angst en beven

door Jeroen Kapteijns AMSTERDAM - Ook dit seizoen is FC Utrecht erin geslaagd een stoffig hoofdstuk van de clubgeschiedenis te verversen. Door een uiterst moeizame zege (via strafschoppen, na een 2-2 uitslag) op bekersensatie Ajax 2 staat de ploeg van trainer Frans Adelaar voor het eerst sinds zeventien jaar weer in de bekerfinale. En zijn de kansen op weer een jaar Europees voetbal levensgroot.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Een beeld uit het duel Ajax 2 - FC Utrecht, Kwame Quansah haalt om, Robert Roest komt te laat. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Een groot succes, nadat vorig jaar voor het eerst sinds tien jaar weer eens een Europese rondreis werd verdiend. In de ArenA had FC Utrecht gisteravond de handen niettemin meer dan vol aan Ajax 2, dat met rechte rug de grasmat af kon stappen en terug kan zien op een majestueus bekertoernooi. De 'jonkies' van trainer Jan Olde Riekerink wisten zelfs een verlenging af te dwingen om pas in de strafschoppenserie te capituleren.

Het Europese avontuur van dit seizoen smaakte naar meer voor FC Utrecht en het bekertoernooi was een uitgelezen mogelijkheid voor een vervolg, beseften alle Utrechters maar al te goed. "Het zou een fantastische prestatie zijn als een club als FC Utrecht twee keer in twee jaar Europees voetbal zou halen. FC Utrecht is geen topelftal dat het op technisch vernuft kan klaren. Wij moeten het meer van onze mentale kracht en van hard werken hebben. Dus weer Europees halen zou een schitterende prestatie zijn", vond Stijn Vreven.

Hoewel Ajax 2-trainer Jan Olde Riekerink verwachtte dat FC Utrecht vanaf het startsignaal plankgas zou geven, bleef de stormloop uit. De eerste kans was nota bene voor Ajax 2. Op aangeven van Jason Culina kwam Kwame Quansah na vijf minuten tot een kunstige omhaal, die maar net naast het doel van FC Utrecht-goalie Harald Wapenaar ging.

Ajax 2 trad in vergelijking met de wedstrijd in de kwartfinale tegen Stormvogels/Telstar in een iets defensievere opstelling aan. Met de Braziliaan Walker, die de naar de eerste selectie overgestapte Steven Pienaar verving, ditmaal op het middenveld om Stefaan Tanghe op te vangen.

Met centraal in de verdediging de net van een blessure herstelde A-speler Petri Pasanen en Ruud Kras stond er een degelijk blok om de Utrechtse storm te neutraliseren. Aanvankelijk lukte dat prima, want hoewel FC Utrecht druk zette, bleef Ajax 2 recht overeind. Wel kwam de ploeg van Olde Riekerink minder aan het eigen spel toe dan in de voorgaande wedstrijden in het bekertoernooi. Te vaak werd de lange bal gehanteerd en daar had FC Utrecht geen enkele moeite mee.

De eerste kans voor FC Utrecht kwam in de 19e minuut voor Tanghe, die zijn zelf gecreëerde mogelijkheid echter miste. En dus doorstond Ajax 2 de door Olde Riekerink zo gevreesde eerste twintig minuten. Vijf minuten later was het echter wél raak. Een hoekschop van Pascal Bosschaart werd door Robert Roest richting doel gekopt, alwaar goaltjesdief Dirk Kuijt de bal erin prikte (0-1).

Daarmee was de ban gebroken. Niet alleen op het veld, maar ook op de tribunes. Groepen Ajax-supporters baanden zich een weg naar de lege tweede ring en bestormden het vak met FC Utrecht-supporters. De mobiele eenheid greep in en wat volgde was een kat- en muisspel met rondrennende supporters en achtervolgende politie.

De ArenA veranderde door de naargeestige entourage in een spookhuis, iets wat het puur voetbalplezier uitstralende Ajax 2 beslist niet verdiende. De heen en weer sprintende 'supporters' misten in de 30e e minuut een prachtig schot van Stefano Seedorf en dito redding van Wapenaar.

Tot de rust hield FC Utrecht niettemin gemakkelijk de voorsprong vast, na rust ging Ajax 2 wat energieker op jacht naar de gelijkmaker. Meteen kreeg Quansah een goede kans op de gelijkmaker.

Even later leek FC Utrecht de wedstrijd in het slot te gooien. Tanghe zette voor vanaf rechts, spits Igor Gluscevic - tot dan onzichtbaar - speelde de bal achter zijn standbeen langs in het Ajax-doel (0-2). De veerkracht van Ajax 2 was echter groot. In de 66e minuut verkleinde de net ingevallen A-junior Nando Rafael - volgend jaar waarschijnlijk in de A-selectie - op aangeven van José Valencia de achterstand (1-2). De wedstrijd werd daarna steeds opener met grote kansen voor de Ajacieden Quansah en Anthony Obodai en de Utrechter Dirk Kuijt (tweemaal).

FC Utrecht leek het hoofd koel te houden, maar zeven minuten voor tijd was het opnieuw Rafael die nogmaals op aangeven van Valencia met het hoofd doel trof (2-2). FC Utrecht schudde van ongeloof het hoofd, maar werd in één keer ook vliegensvlug. Invaller Arco Jochemsen en Gluscevic kregen nog enorme kansen, maar de koele Stekelenburg gaf geen krimp. En dus kwam er een verlenging - waar niemand ooit op had gerekend - met grote kansen over en weer. Vooral Dirk Kuijt en Nando Rafael - die als asielzoeker naar Nederland is gekomen - kregen grote kansen, maar beide doelmannen stonden op hun post.

Uiteindelijk kwam Harald Wapenaar als winnaar uit de strijd door in de zevende serie de strafschop van Pasanen, uitgerekend de enige A-selectiespeler, te stoppen. En was het vervolgens Jean-Paul de Jong (ex-Ajax...) die FC Utrecht naar De Kuip schoot.