De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 30 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Hewlett-nazaat wil verbod op een fusie met Compaq

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Het bittere gevecht om de fusie tussen de Amerikaanse computerfabrikanten Hewlett-Packard (HP) en Compaq heeft een nieuwe wending genomen, nu een telg van de Hewlett-dynastie naar de rechter is gestapt om de samensmelting van beide concerns te dwarsbomen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Carly Fiorina. (Foto: AP)
Walter Hewlett, zoon van de medeoprichter van HP, beschuldigt de top van het bedrijf ervan op onrechtmatige wijze stemmen te hebben verworven om de deal van $24 miljard erdoor te drukken. Vorige week claimde HP na een speciale aandeelhoudersvergadering de overwinning in de strijd. Volgens topbestuurder Carly Fiorina bleek uit voorlopige tellingen dat meer dan de helft van de aandeelhouders achter het fusievoorstel staat. Fiorina noemde de marge 'gering, maar toereikend'.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Michael Capelas. (Foto: EPA)
Hewlett, die als dissident binnen de raad van commissarissen bij HP het verzet organiseerde tegen de overname, eist dat alle stemmen ten gunste van de fusie ongeldig worden verklaard. Hewlett wil verder dat HP verlies erkent of een nieuwe stemming uitschrijft. Als voorlopige maatregel heeft hij verzocht om een rechterlijk verbod op het afwikkelen van de fusie. HP en Compaq hadden deze week al een begin gemaakt met de integratie.

Volgens Hewlett is een dochter van Deutsche Bank als één van de grootste institutionele aandeelhouders van HP vlak voor de stemming onder zware druk gezet om alsnog akkoord te gaan met de fusie. De HP-leiding zou de bank gedreigd hebben met het verbreken van de zakelijke banden.

Deutsche Asset Management had reeds aangekondigd met 25 miljoen aandelen tegen de fusie te zullen stemmen. Maar de bank was tevens betrokken bij het arrangeren van een krediet van $4 miljard ten gunste van HP, bestemd voor dekking van de fusiekosten. Volgens Hewlett vreesde Deutsche Bank repercussies van HP.

Tijdens een conference call op de ochtend van de stemming werd alsnog door de bank besloten 17 miljoen aandelen aan te melden voor de fusie. Carly Fiorina zou de stemming met dertig minuten hebben uitgesteld in afwachting van een akkoord met Deutsche Bank. Het bedrijf gaf als verklaring voor het uitstel dat gewacht moest worden op de binnenkomst van aandeelhouders die bezig waren een parkeerplaats te zoeken.

HP ontkent de aantijgingen van Hewlett, die ook aanvoert dat het bedrijf de aandeelhouders heeft misleid over de toekomst van de nieuwe combinatie.

Hewlett vindt dat HP teveel betaalt voor Compaq. Ook vreest hij dat HP een te groot financieel risico loopt bij de ingewikkelde samenvoeging van beide organisaties.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 30 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.