De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 30 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Sjaron vindt
tijd rijp voor
hardere koers

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Ariel Sjaron (Foto: REUTERS)
TEL AVIV - De gisteren begonnen, grote militaire actie tegen het hoofdkwartier van Jasser Arafat in Ramallah is maar het begin van een langdurige militaire operatie, bedoeld om de Palestijnen weer ontzag voor het Israëlische leger bij te brengen. Dit werd gisteren van militaire zegslieden vernomen. Het afschrikwekkende imago van het leger, dat door steeds succesvollere Palestijnse aanslagen werd ondermijnd, dient te worden hersteld. Voor dat doel trokken Israëlische troepen zich gisteravond ook al samen rond de Palestijnse steden Bethlehem en Beit Jala.

Het Pesach-bloedbad in Netanja van deze week was voor Israël het sein dat de maat nu vol is. De Palestijnse acties dreigden het openbare leven in de joodse staat lam te leggen, zoals het al de economie grote schade had toegebracht.

Vredesvoorstel

Na bestudering van het vredesvoorstel van de Arabische Liga in Beiroet kwam de regering van premier Ariel Sjaron tot de conclusie dat daarin te veel concessies van Israël werden geëist.

Het was met name de harde opstelling over de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen en de morele support aan de Palestijnse opstand die tot die gedachte hebben geleid.

Verwacht wordt nu dat het leger lang in de Palestijnse gebieden zal blijven en dat de acties niet tot Ramallah beperkt zullen blijven.

Stap voor stap zal het Palestijnse gebied worden uitgekamd op zoek naar militanten en hun wapens. De militaire confrontatie zal daarbij naar een zo'n hevig punt worden gevoerd dat de Palestijnse autoriteit of wat daar dan nog van over is op de knieën naar de onderhandelingstafel zal worden gedwongen.

"Dit is een oorlog om het einde van het Palestijnse terrorisme te bewerkstelligen. Er is nog maar één belang en dat is de veiligheid van Israël", verklaarde de Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer, gisteren.

Overigens wordt binnen het leger benadrukt dat de bezetting van de Palestijnse gebieden niet langer dan enige weken zal duren. Israël is niet van plan de gebieden permanent bezet te houden omdat het beseft dat hoe langer zo'n operatie duurt hoe groter de risico's worden.

Israël beschuldigt de Palestijnen door de aanhoudende aanslagen de missie van de Amerikaanse gezant Anthony Zinni te hebben gesaboteerd . Het lijkt zich daarom nog weinig van de Amerikanen aan te trekken, als die al niet, zoals Arafat beweert, achter de Israëlische acties staan.

Interessant zal zijn te zien wat de Palestijnse politiemacht gaat doen. Tot nu toe hebben die zich nog redelijk afzijdig gehouden van de gevechten die ze overlaten aan losser georganiseerde organisaties. Vast staat dat de Hamas-beweging en de islamitische Jihad hun aanslagen op Israël zullen voortzetten. Hamas heeft al een zelfmoordoffensief aangekondigd. Meer bloedvergieten van beide kanten is dus te verwachten. Terreur wint

Daarmee is volgens de Israëlische krant Yediot Aharonot al duidelijk wie de winnaar is geworden van het nu al achttien maanden durende conflict: de terreur.

De groeperingen die erop uit waren om wat twee jaar geleden nog politieke geschillen leken te veranderen in een oorlog om het voortbestaan van een van de twee staten, heeft volgens de krant aan het langste eind getrokken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 30 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.