De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 30 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Moddergooien in
Franse politiek

   
 

door Pieter Nijdam PARIJS - Met het bloedbad van Nanterre en het oplaaien van de problematiek rond drugs is de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen in een stroomversnelling geraakt. Sinds deze week is het moddergooien pas écht begonnen tussen de enige twee kandidaten die kans maken op het hoogste ambt: Jacques Chirac en Lionel Jospin. Terwijl de lichamen van de acht gemeenteraadsleden van de Parijse voorstad Nanterre nog niet eens waren begraven, haastte de gaullistische president zich om zijn socialistische premier publiekelijk verantwoordelijk te houden voor de slachtpartij en de blunders van de politie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Premier Jospin (Foto: AP)
Immers, zo zegt Chirac, Jospin heeft vijf jaar de tijd gehad om de criminaliteit te bestrijden. Het resultaat is volgens de rechtse president ronduit bedroevend. Nooit eerder is de onveiligheid op straat zo groot geweest dan nu.

"Geneuzel"

"Populistisch geneuzel over de ruggen heen van de slachtoffers van Nanterre", zo luidt het in het socialistische kamp van Lionel Jospin. "Chirac kan beter bij zichzelf te rade gaan. Iemand die meerdere malen in opspraak is geraakt in verband met allerlei fraudes en zich achter de grondwet verschuilt om vervolging te ontlopen, mag het woord criminaliteit niet in de mond nemen", aldus François Hollande, voorzitter van Socialistische Partij en vertrouweling van Jospin.

Terwijl de 69-jarige Chirac zeven jaar geleden bij de vorige presidentsverkiezingen drugs tot een van zijn speerpunten maakte in de campagne, is het nu Jospin die dit gevoelige thema aansnijdt.

Tot grote woede van Chirac en zijn rechtse RPR zei Jospin afgelopen zondag dat de Fransen beter thuis een joint kunnen opsteken, dan met drank op achter het stuur te kruipen. Het was de eerste keer dat een Franse regeringsleider zich positief uitsprak over het gebruik van softdrugs. De socialistische voorman, die in zijn studententijd twee keer een stickie rookte, wil bovendien dat de 34 jaar oude drugswetgeving wordt aangepast aan deze tijd.

Als door een wesp gestoken reageerde het rechtse front van president Chirac. "Dit is typerend voor de lakse houding van deze socialistische regering. Bij de parlementsverkiezingen in 1997 had Jospin al beloofd iets te doen aan het Franse drugsbeleid, maar hij deed in feite helemaal niets", aldus RPR-parlementslid Bernard Accoyer.

Niet ongevaarlijk

"Dat is achteraf maar goed ook, want uit de meest recente wetenschappelijke publicaties blijkt dat cannabis helemaal niet zo ongevaarlijk is als men ons in linkse kringen wil doen geloven", zo luidt het in de wandelgangen van Chiracs werkpaleis, het Élysée.

"Neem nou de rechtszaak in Monfort. De van viervoudige moord verdachte rookte 30 à 35 gram hasj per dag en de experts zijn het erover eens dat daardoor onberekenbaar psychotisch gedrag kan ontstaan, dat een gevaar kan zijn voor de samenleving."

Het Franse volk laat de verwijten tussen links en rechts ogenschijnlijk gelaten over zich heen komen. Al maanden staan Chirac en Jospin in de opiniepeilingen op exact gelijke hoogte. Politicologen verwachten daarin de komende weken geen verandering.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 30 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.